Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nadbiskup Puljić: Ni nakon 130 godina ne blijedi uspomena na 16 lavandijera

Polaganjem vijenaca predstavnika Općine Preko i Udruge žena Luzor kod spomen-obilježja na otočiću Galevcu, u Preku je u utorak počelo obilježavanje 130. godišnjice stradanja 16 lavandijera koje su živote izgubile u gajeti u olujnome moru.

Pogibija 16 lavandijera na Dušni dan, 2. studenoga 1891., koje su u Zadar nosile oprano rublje za bogate gradske obitelji, najveća je tragedija u životu maloga otočnoga mjesta Preka.

Podsjetio je na to u propovijedi u mjesnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, kazavši da dok se sjećamo 16 pralja i izgovaramo njihova imena pokazujemo da nisu prolazne, da čovjek nije prolazan i da ostaje u sjećanju.

-Uz jučerašnju svetkovinu Svih svetih, danas se sjećamo naših dragih pokojnika. Tako ih otimamo zaboravu, a ujedno im izražavamo i zahvalnost za sve dobro što su učinili. I kad se nađemo na grobu naših očeva, prijatelja, braće, sestara, tek onda osjetimo što su nam oni značili. Njihova prošlost naša je sadašnjost, stoga u ovakvim prigodama razmišljamo i o našem kraju. Ovo je možda jedini dan kada o tome mislimo jer činjenica je da živimo kao da smrti nema. Ili kao da k nama neće doći. Ipak, smrt je nešto najosobnije. Pred njom nema razlike ni u staležu ni u godištu!, poručio je, među ostalim, nadbiskup Puljić.

Dodao je i kako je lijepo što ni nakon 130 godina ne blijedi uspomena na 16 lavandijera, jer osim spomenika kipara Anselma Dorkina na Vruljici u središtu Preka, Stjepan Benzon napisao je pjesmu „16 lavandijera“, koju je pjevao Vice Vukov. Slavko Govorčin i Ivo Nižić autori su oratorija posvećenog priješkim lavandijerama, a prije mjesec dana iz tiska je izašla ilustrirana knjiga „Bijele ribice lavandijerice“ akademske slikarice i spisateljice Manuele Vladić-Maštruko.

-Svi ovi umjetnici željeli su predstaviti svima, a posebno današnjim mladima, kulturnu i tradicijsku baštinu mjesta Preka i otoka Ugljana te podsjetiti na stradanje prijeških lavandijera. A kultura sjećanja zapravo je bitni dio našeg života, na osobnoj, društvenoj i kulturnoj razini, ustvrdio je nadbiskup Puljić.

Među lavadijerama koje su izgubile život 2. studenoga 1891. najstarija je imala 75 godina, najmlađa 14, a stradale su i dvije trudnice. Na gajeti koju je potopilo olujno jugo bio je 31 putnik, sedmero muškaraca i 24 žene, a poginule pralje bile su u unutrašnjosti broda.

U nastavku obilježavanje 130. obljetnice stradanja prijeških lavandijera, u 17 sati u crkvi Gospe od Ružarija bit će izveden oratorij „16 lavandijera“, a potom će se u 18 sati, uz izvedbu Đanija Stišaničeva pjesme “16 lavandijera” u more pustiti 130 papirnatih lampiona koje su oslikali priješki učenici i djeca u vrtiću.