Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

KUD Sv. Ante iz Lukorana proslavio 31. godišnjicu djelovanja

Budući da se okrugla, trideseta obljetnica djelovanja KUD-a Sv. Ante iz Lukorana zbog epidemioloških mjera nije mogla proslaviti lani, članovi toga najstarijega kulturno-umjetničkoga društva u Općini Preko ovaj su tjedan obilježili i 30. i 31. godinu osnutka.

Kako je u uvodnoj riječi naglasio tajnik Ivica Luković, lukoranski KUD, osnovan 1990. godine, jedan je od najstarijih i izvan Zadarske županije.

-Osnovani smo u vrijeme uzleta svekolike hrvatske misli i osjećaja, kad su naše misli i srca kipjeli od nestrpljenja da iskažu svoje domoljublje. Prvi predsjednik društva bio je Toni Martinov iz Malog Lukorana, pod čijim su vodstvom pokrenute nebrojene aktivnosti kulturnih događanja, i to pjesmom, recitacijama, scenskim izričajem, folklorom….
Kroz naše, lukoransko, društvo prošlo je stotinjak članova, koji su svojim radom, požrtvovnošću i srcem udarili temelje današnjega KUD-a, dodao je Luković.

Podsjetio je da je KUD Sv. Ante iz Lukorana sudjelovao i dao svoj doprinos na svim kulturnim smotrama u svakome mjestu na Ugljanu. Članovi KUD-a sudjelovali su i u nebrojenim vjerskim susretima i smotrama i čine okosnicu pjevačkog zbora u Župi Sv. Lovre u Lukoranu.

-Bilježimo zaista mnogobrojna putovanja, gostovanja, u Mađarskoj, Petrinji, Đakovu, Bizovcu, na Pašmanu, po selima Ravnih kotara… Redovito sudjelujemo, podržavamo i organiziramo humanitarnu akciju “Dani narcisa”, nastupamo i na zadarskom karnevalu, gdje smo dva puta osvojili prvo mjesto, a prošle godine za svoj rad i djelovanje dobili smo i priznanje Općine Preko, istaknuo je Luković te najavio da će i ovoga ljeta, treću godinu zaredom, organizirati “Večer domoljubne poezije” kao središnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Općini Preko.

Čestitajući KUD-u Sv. Ante 31. godišnjicu djelovanja, načelnik Općine Preko Jure Brižić rekao je kako se nikada ne smiju zaboraviti turbulentne godine u kojima je društvo osnovano, ali i da ustrajno treba raditi na pomlađivanju članstva te realizaciji ili fotomonografije ili tonskog zapisa starih lukoranskih pjesama.

Predsjednica KUD-a Desanka Pestić napomenula je da svi članovi nesebično rade na, prije svega, očuvanju svih tradicijskih i kulturnih naslijeđa u Lukoranu kako bi se pojedini izričaji i običaji sačuvali od zaborava za nadolazeće generacije.