Dvodnevni znanstveni skup „Preko i njegovo područje“

Dvodnevni znanstveni skup „Preko i njegovo područje“

U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Općine Preko, 25. i 26. lipnja održat će se znanstveni skup „Preko i njegovo područje“.

Otvaranje skupa bit će u Svečanoj dvorani Sveučilišta u petak, 25. lipnja, u 9 sati. Program predviđen za subotu, 26. lipnja, počet će u 9.30 u prostorima OŠ Valentina Klarina u Preku.

Između ostaloga, na programu će biti predavanja i rasprave o Gospodarskom i kulturnom nasljeđu Uljarske zadruge Preko, Morfološkim karakteristikama dviju udomaćenih sorti maslina u Preku – drobnice i karbunčele, o Priješkim papučijerima kao dionicima gospodarskoga razvoja mjesta, o tradicionalnom korizmenom događaju „U lancuni“, o Sakralnoj baštini Preka, Ladanjskim kućama….

Održat će se i 30. pjesnička manifestacija Brižićev dvuor posvećena Pavlu Jerolimovu i Ivici Matešiću Jeremiji, a u programu će sudjelovati Milena Dundov, Drago Krpina, Tomislav Marijan Bilosnić, Vlatko Majić, Jelena Rušev Mogilevskij, Robert Bacalja i Ženska klapa Lavandijere.

U Crkvi Gospe od Ružarija u 18 sati na programu će biti pasionski oratorij „Križina“ autora glazbe i teksta Ive Nižića, a izvest će ga Zbor Condura Croatica Zadar, Udruga žena Luzor Preko i KUD Preko.

Cijeli program dvodnevnog skupa može se preuzeti OVDJE