Općina Preko uključena u novi EU projekt „Ispunite svoju zlatnu dob”

Općina Preko uključena u novi EU projekt „Ispunite svoju zlatnu dob”

Općina Preko uključena je u novi europski projekt „Ispunite svoju zlatnu dob”, čiji je cilj povećati socijalnu uključenost i zapošljivost ranjivih skupina kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu.

Vodeći partner projekta je Općina Poličnik, a osim Općine Preko, ostali partneri su Grad Nin, općine Zemunik Donji, Bibinje, Ražanac i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar i Lokalna akcijska grupa Mareta. Agencija Zadra Nova, kao regionalni koordinator, tehnička je pomoć tijekom provedbe projekta.

Danas je u Poličniku potpisan sporazum između partnera kojim je definirana provedba samog projekta te je održana i početna konferencija.

-Izuzetno nam je drago što smo dio ovog vrijednog projekta u kojem su ljudi na prvome mjestu, njihove potrebe za uključivanjem u društvo, bilo da se radi o zapošljavanju, sudjelovanju u radionicama, edukacijama ili nekoj drugoj vrsti inkluzije koja će se provesti kroz ovaj projekt. Uvijek govorimo da se projekti rade zbog ljudi, bilo da su infrastrukturni, socijalni ili neki drugi, a ovo još je jedan dokaz da brinemo za sve skupine društva i da raznovrsnim projektima nastojimo unaprijediti život svih stanovnika naše općine, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić nakon potpisivanja sporazuma.

Projektom će se razviti socijalne usluge i programi za nezaposlene, stare i mlade te osobe s invaliditetom na području svih partnera, od kojih se svi nalaze u sastavu urbane aglomeracije Zadar.

Na području Općine Preko održat će se brojne radionice i edukacije za ciljane skupine, zaposlit će se jedan socijalni asistent te nabaviti novo hibridno vozilo kao i oprema potrebna za provedbu projekta.

Projekt će doprinijeti boljem uključivanju u društvo svih navedenih ranjivih skupina kroz stvaranje mreže unaprijeđenih socijalnih usluga ne samo na području Općine Preko nego svih partnera uključenih u projekt.

 

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta, u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar sedam urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb”, Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 2,884.267,80 kuna bespovratnih sredstava za projekt „Ispunite svoju zlatnu dob”.

Bespovratna sredstva osigurana su iz državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).