Lukoranac Marin Franić ilustrirao slikovnicu “Jadrane, imamo problem!”

Lukoranac Marin Franić ilustrirao slikovnicu “Jadrane, imamo problem!”

Ovih dana iz tiska je izašla slikovnica “Jadrane, imamo problem!”, koju potpisuje autorski tim Posada Mediteranskog dana obale 2020, a ilustrator je Lukoranac Marin Franić (Tvornica mašte).

Grafičke urednice su Anamarija Ivković i Martina Perić, u Posadi Mediteranskog dana obale 2020 “brode” Bruno Ćurko, Daria Povh Škugor, djeca Marko Lovrović, Bartol Periš, Tonka Škugor i Mislav Sekovski, a nakladnik je PAP/RAC.

-Udruga Mala filozofija pet, šest godina, zajedno s Centrom za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) iz Splita, obilježava Mediteranski dan obale. Kako je prošla 2020. godina bila obilježena covidom-19, odlučili smo se na dvije akcije. Jedna je bio natječaj za literarne i likovne radove, u suradnji s Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije. Dobili smo dvjestotinjak prijava i na kraju objavili malu slikovnicu s najboljim radovima. Među najboljima bio je i Zadranin Bartol Periš (7. razred, OŠ Stanovi) sa svojom izvrsnom pričom „Godina 12026.“. Druga aktivnost bila su online kreativne radionice u kojima je nastala i ova slikovnica. Na početku je radionica održana u tri susreta, međutim, kako se priča razvijala, na kraju je održano šest radionica, rekao je za portal ezadar.net.hr Bruno Ćurko.

Radionicu je osmislio s Dariom Povh Škugor, a sudjelovali su učenici osnovnih škola Marko Lovrović (7. razred, Zadar), Bartol Periš (7. razred, Zadar), Tonka Škugor (6. razred, Split) i Mislav Sekovski (3. razred, Split).

-Priča se polako razvijala i na kraju je postala jako zanimljiva i potpuna. Imali smo i savjetnike, koji su s nama radili na priči, Maša Jurin, Toni i Luka Šilović te Alan i Leon Thorp. Kad je priča bila dovršena, naš pisac Nebojša Lujanović ju je analizirao i dao nam finalne, ali iznimno dragocjene savjete i priča „Jadrane, imamo problem“ je finalizirana. Na moj prijedlog angažirali smo Marina Franića iz Tvornice mašte, koji je napravio odlične ilustracije. Angažirali smo i Anamariju Ivković i Martinu Perić iz Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra koje su grafički dizajnirale našu knjižicu, a kolega Josip Guć s Filozofskog Fakulteta u Splitu lektorirao je knjigu. Uglavnom, bio je to dugačak i kompleksan proces, koji je rezultirao simpatičnom i poučnom slikovnicom/knjižicom, ističe Ćurko.

I za Marina Franića je sudjelovanje u ovom projektu iznimno iskustvo i zahvalan je što ga je Posada Mediterana odabrala da ilustrira i likovno oblikuje slikovnicu.

-Ukazali su mi povjerenje i dali svu slobodu za stvaranje. Nadam se da ćemo i dalje surađivati na novim projektima, a u stvaranju slikovnice “Jadrane, imamo problem!” posebno ću pamtiti suradnju s djecom jer je i Tvornica mašte prvenstveno tu za djecu i sve one koji čuvaju iskreno djetinjstvo u kostima. Likovi su, naravno, sanjivi, pomaknuti iz morskih dubina u nebo, oblake, da dišu, slobodni. Sloboda je najveći dar!, poručuje Franić.

Autorski tim zasad promociju slikovnice planira u Zadru i Splitu, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Sigurno je da će napraviti online promociju kroz Virtualnu filozofiju (online promocije knjiga koje organiziraju Mala filozofija i Zadarski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva).

-Nažalost knjiga nije u prodaji, ona je nastala kao dio projekta. Ovih dana dosta ljudi je pitalo kako i gdje kupiti slikovnicu i to će nas potaknuti da pokušamo naći način da im ispunimo želju, dodaje Ćurko.