Policija savjetuje građanima kako da spriječe krađu bicikla!

Policija savjetuje građanima kako da spriječe krađu bicikla!

Iz PU zadarske izvijestili su kako je dolaskom povoljnih vremenskih prilika te povećanjem broja građana koji koriste bicikl kao prijevozno sredstvo zamijećen i veći broj njihovih krađa.

Budući da građani pritom često zaborave poduzeti osnovne mjere samozaštite, PU zadarska savjetuje kako smanjiti mogućnost krađa i povećati sigurnost.

Svaki vlasnik trebao bi fotografirati svoj bicikl, fotografirati ili zapisati tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći.

Bicikl treba uvijek biti zaključan ili pod nadzorom, čak i na ulicama, bez obzira što se ostavlja kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično. Ako ga ne zaključavate, ostavite ga pod nadzorom poznate osobe.

Bicikl uvijek zaključajte za čvrsti metalni predmet ili ga ostavite pod nadzorom. Nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu. Nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle, a uz njega ne ostavljajte nikakav alat.

U dvorištima i stambenim zgradama bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva s ulice i koja su noću osvijetljena.