Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Projekt “Otočka žena” osigurat će edukaciju i zapošljavanje pet žena u Općini Preko

Projekt „Otočka žena“, za koji je Općini Preko iz Europskog socijalnog fonda odobreno 464.300 kuna, predstavljen je danas na početnoj konferenciji u velikoj dvorani POU Dom na žalu u Preku.

Prema riječima općinskoga načelnika Jure Brižića, projekt će se financirati u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a cilj je zaposliti pet žena na razdoblje od 12 mjeseci te im pružiti adekvatno certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje, čime će postati kompetentnije na tržištu rada.

-Općina Preko jedna je od najuspješnijih općina u Zadarskoj županiji prema socijalnim mjerama koje provodi i projekt “Otočka žena” zapravo je logičan slijed događanja i nastavak na već postojeće mjere, istaknuo je Brižić.

Dodao je kako se nada da će se projektom “Otočka žena” omogućiti bolja i kvalitetnija skrb za starije osobe te pomoći ženama koje su već dulje vrijeme nezaposlene da se na taj način kratkoročno zaposle, ali i da se educiraju te da im se omoguće bolji uvjeti za buduće stalno zaposlenje.

-Kroz projekt će se nastojati ukloniti potreba za institucionalizacijom 30 starijih osoba s područja Općine Preko na način da će im novozaposlene žene pružiti potrebnu pomoć u vlastitom domu, poručio je Brižić.

Nositelj projekta je Općina Preko, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar i Centar za socijalnu skrb Zadar. Tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“.

Ravnateljica Agencije Zadra Nova Marina Dujmović Vuković kazala je kako je agencija kao regionalni koordinator, u suradnji s prijaviteljima, pripremila je i prijavila projekt te će sudjelovati i u njegovoj provedbi.

-Angažman agencije na ovim projektima omogućuje projekt “Zadra Nova za vas” kroz koji se financira rad djelatnika agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, napomenula je ravnateljica Dujmović Vuković.

Krajnji korisnici u projektu moraju biti s područja Općine Preko: osobe starije od 65 godina, osobe mlađe od 65 godina u nepovoljnom položaju, osobe koje pravo na socijalnu uslugu potpore i podrške osobama u nepovoljnom položaju ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Usluge pomoći u kući odnose se na dostavu namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i druge poslove vezane uz skrb starijih osoba.

Oglas za zapošljavanje objavljen je na stranicama HZZ-a i Općine Preko, prijave se do 18. studenoga podnose poštom ili osobno na adresu Općina Preko, Trg hrvatske nezavisnosti 2, 23273 Preko s naznakom „Prijava na oglas u sklopu projekta “Otočka žena”.