I SPORT I TRADICIJA! DA, GLADUŠA? A nema što nema, i ića i pića, i pisme i plesa…

I SPORT I TRADICIJA! DA, GLADUŠA? A nema što nema, i ića i pića, i pisme i plesa…

Trebao se mini serijal tekstova na portalu Naši školji primarno posvetiti sportu, sportašima i sportašicama na zadarskim otocima. Nažalost, glavnu ulogu dragim i krasnim sportskim trudbenicima, i ne samo njima, uzela je i otela nenadano ona – opaka i ružna korona. Učinila nas svih malim otocima u bespuću svemira…

„Dragi naši,
s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, 11. regata krstaša neće se održati 18.4.2020., već ju prolongiramo za 31.10.2020. nadajući se, u biti vjerujući kako će se do tada sve ovo smiriti i kako će u RH biti svi izliječeni i 0 zaraženih. Do tada, molimo vas da shvatite situaciju ozbiljno, bez panike, ali s velikim poštovanjem. Pazite se, čuvajte se, čuvajte svoje bližnje, čuvajmo jedni druge. OSTANITE DOMA čime ste već napravili puno“ – poručili su početkom proljeća.

I onda, ipak…
„Dragi naši članovi,
prijatelji, svi stalni posjetitelji i oni koji su to tek namjeravali postati… odlučili smo ove godine preskočiti “prolongiranu” Gladušu. Puno je opravdanih razloga, a malo ćemo se i odmoriti. Zato će dogodine biti najbolja ikada!“ – izvijestili su nas nedavno u Facebook objavi iz GUC-a. Jedriličarskog kluba.

Pa, umjesto, reportaže s „lica mista“, prepričavamo kako to inače izgleda. A priča je predivna, inspirirajuća, sportski i ljudski inspirirajuća. Otočna. Bodulska.

„Achtung achtung! Poručuje sudac da zaboravite na ružno vrijeme, jugo i ostalo! Tko se još premišlja, neka se ne premišlja… više neka vas u subotu brine bonaca. Parićajte se i lagano krenite, sutra se vidimo“ – u četiri rečenice stalo je u petak baš sve što je trebalo, kao kakav znak za predstart, onaj kojemu se nestrpljivo nadala čeljad “moreljubaca” rasuta širom RH…
Kako i ne bi, nebo i zemlja, o pustom plavetnilu koje se “odozgor i odozdol” stopilo u sivilo da ne pričamo i ne pišemo, urotili su se bili tih nekoliko dana travnja – nekako se ustalilo bilo kojega travnja u minulih 10 godina – baš kontra i domaćina i gostiju, pogledavalo se uvis u čizmama i podno lumbrela s krme i pramca. I onda, napokon, pozivnica:

“Rezime organizacije… nikad do ove godine nismo toliko na vrijeme napravili… praktički nismo imali što raditi (možeš misliti :))… ali možemo vam reći da smo svi postali najveći stručnjaci meteorologjije, od svih tsunamija, nevera, uragana… bit će teško sunce, bonaca… ma ono, mi smo vječni optimisti, ali bilo je napeto i neka znate najučestaliju temu sastanaka (kojih je bilo više nego ikada)” – naveli su u statusu na FB-u, koji se usput u bliskim krugovima jedara i jedrilica duž obale i preko Velebita na najdražoj stranici pratio noć-dan, organizatori iz GUC-a. Na brzaka se u Zadru, Zagrebu, Splitu, Omišu, Rijeci, Vinkovcima, spremala oprema, punila prtljaga, točilo gorivo i kupovala autobusna karta. I pravac – Gladuša. Ustvari – otok, Dugi otok, Sali, stanica.

“Haha. Di neću doć, to ne propuštam. Ludilo ekipa, strašna zabava” – kaže nam uz gitaru Roko iz Mimica. I domaći Luka (14), Ivano (17), Toni (22)…
“Morala je proći ona kišetina, samo sam čekao točan datum, i tu sam” – tvrdi Miran iz Lovrana. Baš kao i Marina iz Dikla. „Po tati i liti“, otkriva, „iz Preka“.

Posložilo se u vikendu događanja najbolje što se moglo, i družina, i vedrina na obzoru i temperatura zraka, i čudesna atmosfera, kakva se rijetko gdje u tom obimu opipava. Plovilo se, lovilo, mahalo, smijalo, marendavalo, nazdravljalo, guštiralo, čak i nadmetalo, tako da…

“Finila je i 10. jubilarna tradicionalna Gladuša. Još uvijek nam se nisu dojmovi slegli kako treba, ali za to uvijek treba proći malo više dana. Rekord jedrilica je oboren – 81! Ali ono što je oboreno, a još i više nam znači, su sreća i zadovoljstvo, svih vas koji ste bili u Salima… Jedrili ne jedrili, uživali ste svi… maksimalno. Hvala svima, ali baš svima, od tisuću srca što ste došli, bez vas ne bi bilo Gladuše, hvala svima koji su nam pomagali, hvala Tovarećoj mužici koju odavno nismo vidili u ovolikom broju, hvala Fish Factory-u i Let 3-u na izvrsnoj svirci i zabavi. Mi kao organizatori smo stvarno uživali u svakom trenutku, od neizvjesnosti u petak koliko će vas doći pa do samog kraja. I sigurni smo u to da je Gladuša baš zbog toga na dobrom glasu, jer kad u nešto vjeruješ i trudiš se, ne može ne ispasti čudesno” – objavili su opet na FB, i zahvalili lani iz OO-a. Pridodali su i – kako red nalaže u odnosu s medijima – službeni izvještaj. Pa…

“U subotu, 6. travnja, u Salima na Dugom otoku održano je jubilarno 10. izdanje najveselije regate na Jadranu – regate Gladuša. Jedna od najvećih regata na Jadranu već je tradicionalno okupila veliki broj sudionika i oborila rekord u broju jedrilica, kojih je došlo čak 81. Na radost posjetitelja i sudionika, u subotu se uživalo u prekrasnom sunčanom vremenu i nešto slabijem vjetru, ali dovoljnom za podizanje svih jedara na regatnom polju. Najbrža na desetoj Gladuši bila je jedrilica “Furiosa2”, jedriličarskog kluba Uskok Zadar, s kormilarom Igorom Čupićem, drugo mjesto u ukupnom poretku zauzeo je “Wish You Were Here”, također JK Uskok Zadar s kormilarom Josipom Stipčevićem, a treće mjesto pripalo je “Gringo 2”, s kormilarom Robertom Sandalićem, i oni iz JK Uskok Zadar. Pobjednik u klasi JK GUC je s kormilarom Mariom Aunedi Medekom, jedrilica “Tonka”.

Izvrsna organizacija JK Guca posjetiteljima je nakon regate osigurala zabavu do ranih jutarnjih sati. Poslije regate domaćini su organizirali večeru s bogatom gastronomskom ponudom za sudionike Gladuše, a osim u kulinarskim specijalitetima mogli su uživati u Tovarećoj mužiki, koje se ove godine skupilo više nego ikad i sajmu otočkih proizvoda. Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada druženje se nastavilo uz ugodnu i opuštenu atmosferu koju su dodatno zagrijali Riječani – Let 3 i grupa Fish Factory iz Sali. Osim jedriličara, Sali su ove godine posjetili brojni Zadrani, mještani Dugog otoka, kao i mještani ostalih susjednih otoka koji su sa svojim brodovima došli Gladuši uveličati 10. rođendan” – poručili su, i da:

“Najveselija regate na Jadranu tradicionalno je i volonterska. Naime, prihod je rezerviran i za Školu jedrenja koja je vjetar u leđa malim jedriličarima. Iz prikupljenih sredstava mališanima će se osigurati dodatna oprema kojom će zahvatiti novi val u njihovoj jedriličarskoj avanturi” – svaka čast, treba misliti i na budućnost, uostalom – na mladima ostaje i fantastična regata.
U 2019. jedrilo se po klasi OPEN, ORC, a kao posebna skupina su se našle posade JK GUC-a, gdje po propozicijama minimalno jedan član posade mora biti i član ili članica toga malog kluba.

“Bilo je super, zaista. Teško je i istaći sve što se dojmilo ljude na regati, od mudanata, kao startnih brojeva, nama značajnih, koje smo ove godine imali i ogromne na pozornici, preko zabave koja se prije odvijala u bivšim prostorijama, kina i društvenim, i koje smo godinama uljepšavali, rušili zidove, do meteo prilika, za najviše smo se sada bojali vremenske prognoze, svaki dan smo ju gledali, a na kraju je vrijeme bilo – izmišljeno za nas. Manje više svi su došli u petak i oborili smo rekord s 81 jedrilicom, bilo je presavršeno, i bendovi, atmosfera… Nema tko nije bio oduševljen” – priča nam i prepričava ne bez ponosa članica organizacijskog tima Lucija Šišeta.
No, vratimo se na temu, bez Covida. Kako je, zašto i kada nastala Gladuša…

“Davne 2009. krenuli smo iz Sali prema jugu na Višku regatu na koju nas je vodio prvi predsjednik kluba. Te smo godine došli do Visa, dobro se zabavili i nakon navedene ekspedicije rodila se ideja o regati koja je kasnije dobila i ime Gladuša. Tijekom niza godina organiziranja bilo je i regata kad je bilo toliko sudionika da za startne brojeve nismo imali dovoljno mudanata. Ipak, sve se uvijek dobro završilo, a kod zadnje regate i oni koji su na cilj stigli posljednji, dobili su uspomenu, odnosno unikatni trofej, propelu s potrošenim cink protektorom” – otkriva Lucija. E, da. Ukoliko niste znali, makar sumnjamo ako ste u pauzi rada od doma pročitali sve napisano iznad, GUC je naziv za drveni manji ribarski brod sličan gajeti, a koji je služio i za prijevoz tereta. Međutim, budimo odgovorni i vratimo se opet, barem na trenutak, na temu teksta. Kako je bilo na regatama, možete uvijek pogledati na portalu kluba i „živim“ fotkama Roberta Šangulina – Fjake, Luke Filipija, Lea Kvarantana, Dubravke Fajk i ostalih inspiriranih autora. U 10 Gladuša nastupilo je u popratnom programu dvadesetak bendova i slobodnih umjetnika! Jeste li znali da se bend Možda neko vrijeme zvao- Valjda? Prvi koji su ikad svirali na Gladuši bili su Nosači pacijenata, a poslje njih redom su nam muzicirali – Trentauno, Ljetno kino, WC, Možda, Valjda, Fish factory, Susjedi, Aseptik, Pacific bullets, Čarobnjaci, One dread, Ki tramaci, Woody Allen, The Rascals, Dr. Vinko i Milicija, Surka beat box, Luce Šišeta, Tom Fish, Žik & Pezzo, Let 3, Tovareća mužika…


REGATA KA TO NI
Počela je ka nijedna druga jerbo je ona prva, 2010. već bila tradicionalna. I tako je od smiha skoro došlo na plač jerbo nan je jedno godišće čak i mudanat za start zafalilo. Ma na Gladuši se nikad ne plače, onaj ki dođe zadnji u porat smije se isto ka i prvi. Jedini gubitnik je onaj ki ne dođe muhte poisti i popiti, a ka se zaškuri i zabalati u staro kino. Omilila se tako mnogima naša Gladuša i fala in svima. Od tradicionalne dogurala i do jubilarne, a… Živila!


ŠKOLA JEDRENJA
Kad pasa Gladuša i dođe leto, dici završi jedna skula, ali u luju počinje druga. Skula za jedrenje, umisto u klupama sedu u optimistima, a razred je nasri porta u Fangu. Ni in baš uvik lako, ali zato će in biti gušt kada se nauču, ki zna može biti da će jenoga dana potegniti za Biskaj ili daleki Brest. Prije nego li partu moraju bar jedan put nositi pobjedničku kolajnu o smokve na Gladuši. Ma da se i samo jedan od njih zaljubi u jedrenje to je već dovoljno, važno da svi volu i poštivaju more, to je najvažnije ča tribaju znati. Veseli i zdravi bili naši Gucići… I neka.


KONTAKT
Ko će me zvati, poći ću, ko ne, unda ništa. Unda ni bilo telefona, nego je ništo u pošti na stolu tuckalo, a pošćerica sinjivala s olovkun i brzojav bi napisala. A danas, adresa: JK GUC, 23281 Sali, Dugi otok, Email: info@jkguc.hr , Tel: 091 3775 777, Fax: ni ga…

KAKO POSTATIM ČLAN
To van i ni neki problem ko imate 100 kun za članarinu i to van vridi godišće dan. Najbolje bi bilo ka biste došli na Sale da ne moramo plaćati pošćera. Ko van ni usput nema veze imamo mi i žiro račun u Splitskoj banci u gradu. Evo i broja : 2330003-1100380334. Napišite nan i kako se zovete i di stojite da van moremo impoštati člansku iskaznicu i uplatnicu. Ako vas još čagoder zanima nema van pomoći. Ma šalimo, se javite nan se pomoći ćemo kako god znamo i umimo.


MALA ŠTORIJA O MUDANTAMA
E, da, one su često spomenut motiv u novinskim člancima koji se veže uz regatu u Salima. Obično takvi detalji, koji na kraju čine vizualni identitet dolaze uz lošu financijsku konstrukciju u počecima. Dok smo muku mučili kakvi će nam biti brojevi na brodovima, hoće li to biti skupe naljepnice za kojih nismo imali novaca, na brain stromingu jedne večeri u lokalnom kafiću jedan član JK Guca, inače idejni stručnjak kluba, bezveze ispali: “ma ajmo obisiti mudante na štipalicu na bandu od broda” … i tako mudante postanu zaštitni znak regate Gladuša. Oni stari mediteranski tiramoli između kuća, preko starih kala bili su motiv da označimo brodove, dragi kormilari zato i Vas kod nas čekaju mudante, pojasnili su na FB stranici domaćina.

GUC: MANJI RIBARSKI BROD, SLIČAN GAJETI:
“ŠLI SU Z GUCUN NA SPRTENJAČE.”
(PREMA A. PIASEVOLI, LIBAR SALJSKI BESID)

Autor Pero Livajić

*Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije