Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Šestogodišnji Ive Radulić s Rivnja kao od šale lovi zubace, lignje, arbune…

Ako ste propustili HRT-ovu priču o šestogodišnjem strastvenom ribolovcu Ivi Raduliću s Rivnja, pogledajte što je za emisiju “More” zabilježila novinarka Kristina Štrbac.

Ive Radulić ide još u vrtić. Unatoč tome, on je u svojoj ribolovnoj karijeri iz mora već izvadio svakakve ribe različite veličine. A njegovih ulova ne bi se posramili i neki puno stariji ribolovci.

Snimka šestogodišnjeg Ive Radulića, na kojoj lovi zubace, na društvenim je mrežama postala prava senzacija. Ali senzacionalno je zapravo to što je mali Ive strastveni ribolovac s iskustvom. Prvu ribu ulovio je gotovo prije nego što je progovorio. Sve što zna naučio je tradicijski, od oca Mate i djeda Ive po kojemu je i dobio ime.

Djed Ive Radulić i mali Ive zajedničke avanture svakog vikenda i po cijela ljeta proživljavaju oko otoka Rivnja. Njegovo je djetinjstvo prožeto prirodom i morem, pa svaki slobodan trenutak kad nije u vrtiću u gradu, s roditeljima dolazi na otok.

-Čim je krenuo dolaziti na Rivanj, odmah je zavolio i brodove i more i ribe. S didom i tatom ide svaki vikend na more i stvorila se velika ljubav. Voli biti na Rivnju više nego igdje drugdje tako da broji dane svaki tjedan do vikenda. Svaki dan pita koliko je još dana do vikenda, priča dječakova majka Ivana Radulić.

S Rivnja su Ivini majka i otac. I upravo su mu oni prenijeli ljubav prema otoku. Njegove igre na Rivnju pomalo se razlikuju od onih kojih se u gradu igra s vršnjacima i prijateljima iz vrtića. Ive je na otoku “na svome terenu”.

-S didom ide na štap, a s tatom na parangale – pa su to dvije različite tehnike. S Tonijem ide na mriže, tako da je i to treća solucija, objašnjava dječakova majka.

Ivin djed sretan je kako njegov unučić voli more.

-Kad je u kući, mora imati ili tunju ili štap na rivi ili na mulu. Ovo ljeto potrošio je 3-4 štapa. Prije nego što ide leći, obično navečer ostavi dva štapa na rivi, pa kada se ujutro probudi, još u pidžami ode na rivu pogledati ima li što, kaže stariji Ive Radulić.

Na Rivnju stalno živi manje od 15 stanovnika. Kao i s brojnih drugih otoka, ljudi su se raselili u gradove i vraćaju se uglavnom ljeti. Međutim Ive je jedino dijete koje po cijelu zimu dolazi na Rivanj. Vrijeme koje ovdje provodi sa svojim roditeljima uvijek je aktivno. I uvijek je na moru. Za Ivu i njegova oca Matu ovo je najljepše provođenje zajedničkog slobodnog vremena.