Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Jakovu Soriću iz DDK Preko županijsko priznanje za 100 darivanja krvi

U povodu obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Društvo Crvenoga križa Zadar i Zadarska županija uručili su danas u Zadru priznanja jubilarnim darivateljima krvi.

Među ljudima plemenita srca koji se nesebično odazivaju pozivima svojih aktiva bio je i Jakov Sorić iz Preka, član DDK Preko, koji je prošle godine u studenome stoti put darovao krv, za što je danas primio županijsko priznanje.

-Ne mislim da je mojih 100. darivanja nikakav poseban događaj! Za mene je to normalno i da mogu, krv bih davao i češće, ali pravila su stroga i moramo ih se pridržavati, kaže gospodin Jakov, koji je krv pri put darovao kao srednjoškolac u Splitu 1978. godine, kada je akcija organizirana jer je trebalo pomoći jednoj djevojčici.

Nastavio je darivati kao član aktiva tvrtke Jadran Zadar gdje je radio, a 1991. priključio se aktivu u Preku. Dobro se, ističe, osjeća kad vidi da se aktivu priključuju mladi, ali mu je žao što neki od njih odustanu ako su jednom odbijeni zbog trenutačno lošeg zdravstvenog stanja.

-Treba biti uporan, u svemu pa i u tome, a danas su mladi nestrpljivi i žele sve odmah. Darivanjem krvi čovjek i kontrolira zdravlje tako da je odbijanje ponekad i dobro jer vas upozori da malo više računa vodite o sebi, dodaje preški rekorder.

Osim Jakova Sorića, priznanja za 100 darivanja dobili su Davor Memeti i Željko Obranović.

Među laueratima bili su i članovi DDK Kali – 35 darivanja Dijana Rakvin i Verica Vidov, 50 darivanja Mladen Ilić i Dario Mišlov i 75 darivanja Ivan Rakvin.

Ovogodišnji dobitnici priznanja, ukupno 36 darivatelja, krv su darovali ukupno 2016 puta, a na nesebičnom i plemenitom djelu najhumanitarcima Zadarske županije zahvalili su predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije Rade Šimičević, predsjednik Crvenog križa Bore Galac, zamjenik župana Šime Vicković, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna i pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra Neven Klarin.

Potrebe OB Zadar za krvnim pripavcima u prosjeku su od pet i pol do šest tisuća doza, Unatoč korona krizi u prvih devet mjeseci prikupljeno je 4800 doza krvi, doznali smo od ravnatelja Crvenog križa Bore Galca.

Fotografije Zadarska županija