Zbog zlouporabe prava na povlašteni prijevoz obrađeno više od stotinu otočnih iskaznica

Zbog zlouporabe prava na povlašteni prijevoz obrađeno više od stotinu otočnih iskaznica

Prema pisanju portala Glas otoka, dosad je zbog višestruke zlouporabe prava na povlašteni prijevoz obrađeno više od stotinu otočnih iskaznica.

Podaci su to koje su redakciji Glasa otoka potvrdili iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

“U većini se radi o slučajevima koji svojom otočnom iskaznicom kupuju karte za druge fizičke osobe koje ne ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz. Za svaki slučaj koji je u obradi korisnik će dobiti informaciju o ishodu postupanja Agencije za obalni linijski pomorski promet ili nadležnog ministarstva ako se korisniku utvrdi zlouporaba te oduzme pravo rješenjem na razdoblje od šest mjeseci”, navode iz Agencije.

Do sada je najveći broj slučajeva zlouporabe otočnih iskaznica uočen na splitskom i zadarskom području te su angažirane i dodatne kontrole brodara na linijama koje prometuju na tim područjima.

“Agencija će i dalje nastaviti s kontrolama u suradnji s brodarima te se očekuje da će se broj zlouporaba smanjiti, odnosno da će korisnici nadalje savjesno koristiti prava koja su im omogućena. Također, ponovno ističemo da se otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje na ime te je neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice”, ističu.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je kupio povlaštenu putnu kartu. Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu.

“Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom”, poručuju iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Podsjetimo, zakonskim izmjenama iz prosinca 2019. godine, Agenciji za obalni linijski pomorski pomet omogućeno je da uspostavi sustav kontrole nad korištenjem otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz osoba i vozila. U postojeći sustav kojim se prati izdavanje i korištenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz (SEOP) Agencija je uvela mehanizam koji će obavještavati o mogućim zlouporabama otočne iskaznice.