Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Margarita Dorkin, najstarija stanovnica Preka, proslavila 105. rođendan!

Svečanim obiteljskim ručkom i velikom tortom, gospođa Margarita Dorkin iz Preka danas je u krugu najuže obitelji proslavila 105. rođendan.

Uz pregršt lijepih želja i darove, teta Rita, kako je svi od milja zovu, danas je prvi put dobila i video-poziv.

-Najprije je bila malo zbunjena, mislila je da gleda nešto na televiziji, ali kad je shvatila da je zove moj tata Vlatko, da joj čestita rođendan, jako se obradovala, prepričava Evelin Dorkin-Gregov, čiji su roditelji Julija i Vlatko i njihovih troje djece teti Riti stvorili novi dom i postali više od obitelji koju nikad nije imala.

Margarita Dorkin rasla je bez oca, koji je umro pet dana prije njezina rođenja, bez braće i sestara, a rano je ostala i bez majke. U mladosti je, poput mnogih prijeških žena, bila lavandijera, a najbolje godine provela je radeći kao kućna pomoćnica u jednoj zadarskoj liječničkoj obitelji. Spletom okolnosti, kad se početkom 90-ih vratila na rodni otok, život joj je dobio novi smisao u novostečenoj obitelji i ispisao poglavlje koje, srećom, traje i danas.

-Teta Rita je dobroga zdravlja, vedra i vesela. Zbog staračke mrene slabije vidi pa više ne izlazi van, ni u dvorište, jer se boji da ne padne. Svake nedjelje gleda misu na TV-u, a u svojoj sobi sluša radio i po cijele dane moli. Hrani se zdravo, ima odličan apetit, a nakon svakog ručka i večere popije čašu Vlatkove domaće crne bevande, kaže Evelin, koju teta Rita doživljava kao svoju unuku. U šali dodaje i da je možda upravo ta čaša domaće bevande recept dugovječnosti!?

Margarita Dorkin rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Hrvatskoj. Ukupno u sedam država, a zapravo nikad nije otišla dalje od rodnoga otoka i Zadra. Preživjela je bombardiranje Preka, kada su svi oko nje poginuli, a ona prošla tek s pokojom posjekotinom. Preživjela je i mnoge nepravde i poniženja, ali iz svega je uvijek, kaže, izlazila još jača. A nagrada za sve to je život koji živi posljednjih 30 godina.

Svako dobro, teta Rita! Vidimo se na proslavi 106. rođendana!