Otočni sabor: Gdje su otoci u sedmogodišnjem financijskom razdoblju?

Otočni sabor: Gdje su otoci u sedmogodišnjem financijskom razdoblju?

Vijeće Otočnog sabora  obratilo se otvorenim pismom  Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u kojemu pitaju kakav je položaj otoka u idućem, sedmogodišnjem financijskom razdoblju.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vijeće Otočnog sabora čestita premijeru Andreju Plenkoviću na osiguranim EU sredstvima za sljedeće sedmogodišnje financijsko razdoblje, ali ujedno pitamo gdje su otoci u tim sredstvima. Zašto to pitamo, zato što nas, ali sigurno ne samo nas nego cijelo otočno stanovništvo, zanima koliko će se od tog novca osjetiti poboljšanje kvalitete života na otocima.

Temeljem Zakona o otocima i njegovih članaka 19, 25, 26 i 27, a u tim člancima se govori o otočnim koordinatorima koji obavljanju poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Dalje, govori se o Nacionalnom planu razvoja otoka i otočnom godišnjem programu.

Vijeće Otočnog sabora zanima koliko se daleko otišlo s provedbom Zakona o otocima po navedenim člancima, koliko je otočnih razvojnih projekata ušlo u Registar otočnih razvojnih projekata koje unose otočni koordinatori i je li napravljen Nacionalni plan razvoja otoka ako znamo da Nacionalni plan definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka i da se donosi za razdoblje od sedam godina.

Nacionalnu razvojnu strategiju Vlada RH mora do listopada predati Europskoj komisiji, koja do kraja godine mora donijeti odluku o prihvaćanju Nacionalne razvojne strategije. Također znamo da za one projekte kojih nema u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republika Hrvatska ne može tražiti sredstva iz  EU fondova u sedmogodišnjem financijskom razdoblju.

Vijeće Otočnog sabora traži od Vlade RH, a posebno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da otoci ne budu zakinuti u sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU i ako nisu imenovani svi otočni koordinatori i da se po tom pitanju provodi Zakon o otocima.