Projekt PB Ugljan: Educiranje djelatnika u borbi s alkoholizmom

Projekt PB Ugljan: Educiranje djelatnika u borbi s alkoholizmom

U Klubu liječenih alkoholičara Zadar predstavljen novi EU projekt koji provodi Psihijatrijska bolnica Ugljan – Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu.

U projekt, vrijedan 609.000 kuna, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, uključeni su liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici i radni terapeuti. U dijelu aktivnosti pridružit će im se djelatnici iz drugih ustanova koji su imali izravan doticaj s osobama koje se liječe od alkoholizma.

– Okosnica projekta je edukacija zdravstvenih djelatnika, okrugli stol te studijska putovanja gdje će se djelatnici upoznati s dobrom praksom tretmana alkoholičara, kazala je voditeljica i autorica projekta Danijela Stipanić Graf.

Ravnatelj PB Ugljan Mladen Mavar naglasio je kako je prekomjerno konzumiranje alkohola javnozdravstveni problem koji obuhvaća gotovo sve dobne skupine i ovisnost koja, osim što narušava fizičko zdravlje, za posljedicu ima i duševne poremećaje te poremećaje ponašanja.

– Među našim medicinskim odjelima nalazi se i Odjel za liječenje ovisnosti o alkoholu sa 30 kreveta gdje se liječe osobe ovisne o alkoholu, ali se oni tretiraju i kroz našu Dnevnu bolnicu ili ambulantni tretman. Bolnica će ovaj projekt provoditi sljedećih 16 mjeseci kako bismo bolje i učinkovitije radili u borbi s ovom ovisnošću, dodao je Mavar.

Fotografija Krešimir Sorić/057info