POU Dom na žalu: Ljetni program 7. srpnja otvara “Mala škola brodogradnje”

POU Dom na žalu: Ljetni program 7. srpnja otvara “Mala škola brodogradnje”

Ljeto u Preku nezamislivo je bez ljeta u Domu na žalu, kako kolokvijalno događanja u preškom pučkom otvorenom učilištu zovu domaći, vikendaši, turisti, a osobito djeca i roditelji.

– Ova godina po svemu je, i svima, drukčija, pa će tako i naša sezonska događanja biti manjeg opsega, ali najvažnije je da će ih biti. Na radost ponajprije djece i njihovih roditelja koji već desetak dana svakodnevno zovu i raspituju se o našem ljetnom programu. Nastojali smo zadovoljiti sve uzraste tako da se nadamo da će svi doći na svoje. Okosnicu programa, kao i uvijek, čine kreativne radionice za djecu, a potom izložbe i ostala događanja, a ovoga ljeta imat ćemo hit-radionicu koja je obišla već mnoge otoke, mjesta na obali i kopnu i predstavljala Hrvatsku na europskom festivalu maritimne baštine u Francuskoj. Riječ je o “Maloj školi brodogradnje” Udruge StolArt iz Zagreba, za koju smo aplicirali na natječaju Ministarstva kulture i dobili 28.000 kuna. Ta radionica otvorit će 7. srpnja ljetni program i moram reći da već sada za nju vlada popriličan interes, najavljuje ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić.

Radionica “Mala škola brodogradnje” omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku da rade alatima kakvima su se služili njihovi pradjedovi.

Program radionice traje pet dana, djeca će se najprije upoznati s hrvatskom tradicijskom brodogradnjom i njenim značenjem u povijesti, a u praktičnom dijelu nastave gradit će kaić i posljednjeg dana svečano ga porinuti te zaploviti prema Školjiću…

Ravnateljica Marcelić izdvaja i glumačku radionicu zadarske dramske umjetnice i ugljanske neviste Gabrijele Meštrović Maštruko, koja je također vrlo popularna, te ”Mali istraživači mora – Potopljeno blago” voditeljice dr.sc. Melite Mokos. Neće izostati ni likovna radionica “Mala sirena” Irene Sikirić Rančić i plesne radionice Udruge Tim, a prvi put održat će se i kreativna radionica modeliranja balona koju će voditi Ivona Kovačević.

– Imat ćemo i izložbe naših domaćih, otočnih, umjetnika Ingrid Švorinić, Irene Sikirić Rančić i Mladena Paleke, sve u svemu 15-ak događanja do kraja kolovoza, a uvijek su moguća i iznenađenja tako da će se program možda nadopuniti. Budući da svakodnevno dobivamo upite za radionice, a broj mjesta sudionika bit će ograničen, pozivam roditelje da unaprijed prijave djecu (023 286 001 i 098 9362309), kaže ravnateljica Marcelić.

RASPORED DOGAĐANJA:
07.07. – 11.07. Radionica ”Mala škola brodogradnje”, Udruga StolArt
10.07. Samostalna izložba – Mladen Paleka: ”Moj svit”
20.07., 27.07., 03.08. i 10.08. Likovne radionice ”Mala sirena”
– voditeljica Irena Sikirić Rančić
19.07. – 24.07. Plesna radionica Udruge Tim
28.07. Radionica ”Mali istraživači mora – Potopljeno blago”
– voditeljica dr.sc. Melita Mokos
31.07. Samostalna izložba radova Ingrid Švorinić
02.08. – 14.08. Dramsko-glumačka radionica,
– voditeljica Gabrijela Meštrović Maštruko
03.08. – 07.08. Plesna radionica Udruge Tim
16.08. Samostalna izložba radova Ateljea Sirena – Irena Sikirić Rančić
18.08. Radionica modeliranja balona,
– voditeljica Ivona Kovačević
29.08. Turnir u stolnom tenisu