COVID-19: U Zadarskoj županiji dvoje novozaraženih pacijenata

COVID-19: U Zadarskoj županiji dvoje novozaraženih pacijenata

Nakon 16 uzastopnih dana negativnih nalaza na koronavirus, u Zadarskoj županiji dvije su nove pozitivne osobe. Broj zaraženih na zadarskom području tako se popeo na 87, a 83 pacijenta su izliječena, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.

Dodao je kako je zaraza otkrivena kod pacijenata iz Zadra i Biograda.

– Jučer je testirano 49 osoba i dvije su bile pozitivne. Ovo je upozorenje da je virus još tu i da nema opuštanja, poručio je Vicković.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić rekao je kako je jedna oboljela osoba bila 2. svibnja na letu iz Frankfurta u Zagreb, odakle je došla informacija da su imali pozitivne radnike koji su se vraćali iz Švedske, pa je dojavljeno da se u Zadru putnici testiraju.

– Testirano ih je 11 koji su bili u tom avionu i jedan je bio pozitivan. Druga zaražena osoba je muškarac iz Biograda koji je imao blage simptome još početkom svibnja i nije tome pridavao pažnju, ali njegov liječnik inzistirao je na testiranju. Zaraženi muškarac nije imao širok krug kontakta, samo šest iz obiteljskoga kruga i svi su stavljeni pod nadzor. Osoba iz aviona ima samo jedan kontakt, riječ je o taksistu koji ga je vozio iz zračne luke u Zagrebu do Zadra pa za njim tragamo kako bismo ga obavijestili, pojasnio je Medić.

Napomenuo je kako je ovo druga faza epidemije, a u prvoj je sve prošlo dobro.

– Prije dva i pol mjeseca oprema nam je bila oskudna, sad je druga priča i vidjet ćemo što će nam donijeti novo razdoblje, ustvrdio je Medić.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako od 8. svibnja na COVID odjelu nema pacijenata, a od 17. ožujka, kad je primljen prvi oboljeli, liječilo se 35 pacijenata, od čega sedam u COVID jedinici intenzivnog liječenja.

– Jedan 88-godišnji pacijent je umro, 11 ih je premješteno u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biograd, a 23 su upućena na kućnu njegu. Trenutačno je jedan pacijent na opservaciji i čeka uzorak brisa, a što se tiče zdravstvenih djelatnika, od 8. svibnja nitko nije u samoizolaciji. Ozdravili su tri liječnika i četiri medicinske sestre, izvijestio je Čulina te istaknuo da COVID odjel i dalje radi 24 sata i zbrinjavaju se svi pacijenti koji su bili ili u kontaktu sa zaraženima ili imaju visoku temperaturu.

Prema riječima načelnika stožera Šime Vickovića, županijski tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi utvrdio je tri propusta u zadarskim domovima za starije osobe.

– U jednom je broj štićenika bio veći od registriranog, jedan je radio bez dozvole za rad, a jedan je dobio broj za rad, ali nije dobio rješenje resornog ministarstva. Mi smo sve te primjedbe po naputku proslijedili ministarstvu, a što se tiče zaštite, svi su se držali preporuka i mjera Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, rekao je Vicković.

U samoizolaciji je bilo ukupno 14.516 osoba, a u nadzoru je evidentirano 78 kršenja te mjera.