Dani maslina Zadar: Ulje Vojka Škopića uvršteno u kategoriju Top pet!

Dani maslina Zadar: Ulje Vojka Škopića uvršteno u kategoriju Top pet!

Međunarodna manifestacija Dani masline Zadar 2020., koja se trebala održati 18. i 19. travnja 2020. u Zadru i na otoku Pašmanu, otkazana je zbog pandemije koronavirusa.

S obzirom na to da su 92 uzorka maslinovih ulja dostavljena na ocjenjivanje i prije pojave koronavirusa, organizacijski odbor odlučio je ipak održati natjecateljski dio, kazao je za Zadarski list Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora 22. Međunarodnih dana masline Zadar 2020.

Smatrali smo, navodi Pucar, da ne bi bilo korektno prema maslinarima da za svoja ulja ne dobiju ocjenu kakvoće te zaslužena priznanja i diplome.

U kategoriji Otvorena ulja, Top pet, ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Vojka Škopića iz Ugljana zauzelo je četvrto mjesto s osvojenih 99,45 bodova.

Među otočanima zadarskoga arhipelaga Budislav Mađerić i unuk Petar iz Pašmana osvojili su zlato u kategoriji ekstra djevičanska maslinova ulja sa 97,75 bodova.

U kategoriji djevičanskih ulja brončanom medaljom nagrađeni su Joakim Baučić iz Velog Iža (79,00 bodova), Josica Ostojić iz Sali (73,00 bodova) i OPG Željko Dešpoja iz Dobropaljane (68,25 bodova).

Unatoč pandemiji, na ocjenjivanje su stigla 92 uzorka, i to 62 iz Zadarske županije, 12 uzoraka iz Istarske, sedam iz Splitsko-dalmatinske županije, dva uzorka iz Dubrovačko-neretvanske te po jedan uzorak iz Šibensko-kninske županije i Zagreba.

Međunarodnom karakteru manifestacije pridonijelo je pet uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Ljubuški, Čitluk i Čapljina) te dva maslinova ulja iz Crne Gore (Bar).

Rezultate analiza i priznanja maslinari iz Zadarske županije moći će, ovisno o situaciji oko epidemije koronavirusa, preuzeti nakon 1. svibnja, a ostalima će biti poslani poštom na adrese navedene u prijavnici.

Svim maslinarima koji su svoja maslinova ulja poslali na manifestaciju još jednom najiskrenije zahvaljujemo, ističe Pucar.

Osim natjecateljskog, manifestacija će tradicionalno imati i humanitarni karakter.

Organizacijski odbor odlučio je da će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije ove godine donirati Općoj bolnici Zadar.

Udruga se na taj način željela priključiti svima koji u ovim vremenima na bilo koji način pomažu Općoj bolnici Zadar te im na taj način izraziti zahvalnost, poručuje Pucar.