Još jedna osoba zaražena koronavirusom povezana s biogradskom bolnicom

Još jedna osoba zaražena koronavirusom povezana s biogradskom bolnicom

Na zadarskom području još je jedna osoba zaražena koronavirusom pa je sada ukupno 80 oboljelih od covida-19, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

– Riječ je o administrativnom djelatniku Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koji se vjerojatno zarazio od svoje supruge, koja također radi u ortopedskoj bolnici i pozitivna je na koronavirus, dodao je Vicković.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar osmero je pacijenta, jedan je na respiratoru, a u biogradskoj je bolnici devetero oboljelih s lakšim simptomima, izvijestio je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Napomenuo je kako je zbog zaraženog pacijenta koji je došao na Hitni bolnički prijem cijeli tim od pet medicinskih sestara morao u samoizolaciju.

– Zbog toga su mogući novi slučajevi i širenje zaraze. Riječ je o bolesniku koji je iz druge županije, točnije s područja Udbine, došao u Zadar. Po povratku u Udbinu zadarskoj je bolnici javljeno da pacijent ima pozitivan nalaz na koronavirus, pojasnio je Karuc.

Na današnjoj konferenciji za novinare bio je i ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu Andrija Marcelić koji je kazao da se ne osjeća odgovornim za to što je zdravstvena ustanova kojoj je na čelu bila žarište epidemije u Zadarskoj županiji.

– Zadnja operacija u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu izvedena je 18. ožujka, nakon toga zaustavljen je i rad u ambulantama, osim hitne, i prijem. Tada nismo imali niti jedan slučaj zaraze. Kasnije je utvrđeno da je najvjerojatniji izvor zaraze bila pacijentica koja je bez ikakvih simptoma primljena u našu bolnicu, ustvrdio je Marcelić.

Na novinarski upit što će učiniti u slučaju tužbi prema bolnici koje, navodno, neki najavljuju, odgovorio je:

– Tužba može biti upućena na bilo koga, onaj tko bude tuženik branit će se na sudu. Ja ne znam tko bi tu mogao i po kojoj osnovi biti tužen. Ne znam što smo pogriješili, sve upute i preporuke Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva provedene su, proslijeđene i osoblje ih se pridržavalo. Naš kadar radi vrlo složenu medicinsku djelatnost budući da su pacijenti koje zbrinjavamo većinom starije životne dobi i s puno pratećih oboljenja. To je odgovoran kadar koji je navikao na visoku razinu zdravstvene skrbi, izjavio je ravnatelj Andrija Marcelić.

Dodao je da o covid pacijentima trenutačno skrbi tim anesteziologa, internista, medicinskih sestara, a pod nadzorom infektologa iz Zadra.

U samoizolaciji na zadarskom području je 516 osoba, a nadzor je istekao za njih 1912.

Policija je u 24 sata imala 295 provjere samoizolacije i utvrđena su dva kršenja. Evidentirano je 68 osoba bez valjanih propusnica.