Boduli u grad bez e-propusnice, ali dolazak na otok ipak uz odobrenje lokalnih stožera

Boduli u grad bez e-propusnice, ali dolazak na otok ipak uz odobrenje lokalnih stožera

Nacionalni stožer Civilne zaštite produžio je mjere ograničavanja do 4. svibnja, ali uz modifikacije poput mogućnosti kretanja unutar županija bez e-propusnica, izvijestio je u subotu voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Za odlazak na kopno otočani više neće morati imati e-propusnicu, ali to, zasad, neće vrijediti i za, primjerice, Zadrane koji će htjeti doći na otok. Oni će i dalje morati lokalnim stožerima predati zahtjev za dolazak na otok koji će im se onda odobriti ili odbiti, ovisno o razlogu dolaska, kaže Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Dosad su, ističe, u općinskom stožeru u Preku izdali oko 600 propusnica, a više od 200 ih je odbijeno jer su zahtjevi bili neosnovani.

– Što se tiče odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, tu smo otvorili mogućnost županijskim stožerima da predlože Nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedne županije ne moraju koristiti e-propusnice. Time smo omogućili veću mobilnost koja je jedan od tri najveća faktora rizika, ali ograničili smo na 21 županiju, što znači da će lokalni stožeri procjenjivati situaciju i predlagati, a mi ćemo donijeti s njima odluku. Naravno, ako se pojavi žarište ili neka posebna situacija, onda se mogu donijeti posebne mjere za tu općinu ili neki drugi prostor na području županije. To su odluke koje smo donijeli, koje stupaju na snagu večeras u ponoć, a onda nakon toga ide njihova realizacija, rekao je Božinović.

Najavio je i da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona – Zadar.