Naučite sve o rezidbi maslina u maloj školi Šime Marcelića!

Naučite sve o rezidbi maslina u maloj školi Šime Marcelića!

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira edukativnu radionicu o rezidbi različitih sorti maslina te osjetljivosti pojedinih sorti na paunovo oko, namijenjenu maslinarima s područja Parka prirode i okolice.

Radionica će se održati u subotu, 14. ožujka 2020. od 10 sati na Crkvinama, pod vodstvom agronoma Šime Marcelića s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Na području Parka prirode Vransko jezero i okolice sve je više uspješnih maslinara čija ulja na raznim natjecanjima postižu vrhunske rezultate. Ovogodišnja radionica održat će se tako u masliniku Ante Vulina iz Pakoštana, koji je dobitnik zlatnih odličja i šampionskih titula za svoja ekstra djevičanska sortna maslinova ulja. U mladom masliniku na Crkvinama posađeno je šest različitih sorti maslina (levantinka, krvavica, leccino, pendolino, coratina i picholine morocco) te će svi zainteresirani maslinari uz stručnu demonstraciju imati priliku naučiti osnovne tehnike rezidbe maslina uz prilagodbu prema zahtjevima pojedine sorte, kao i način formiranja željenog uzgojnog oblika krošnje, uz osvrt na osjetljivost pojedinih sorti na paunovo oko.

Rezidba je važna agrotehnička mjera koja utječe direktno i indirektno na diferenciranje cvjetnih pupova, a tehnike reza su ovisne o vremenu kada se ona provodi, kao i samom intenzitetu rezidbe. Maslina kroz posljednju fazu procesa diferenciranja pupova prolazi tijekom veljače, stoga je ožujak prvo vrijeme vršenja rezidbe na rod te je ova radionica prava prilika za naučiti nešto novo, osvježiti svoje maslinarsko znanje te razmijeniti iskustva.

Radionica je besplatna, a zbog ograničenog broja sudionika potrebno se prijaviti do 12. ožujka do 12 sati na 023/383-181 ili na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

Okupljanje je od 9.30 sati kod nadzorne postaje u lučici Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Radionica će trajati do 12 sati, a da biste mogli aktivno sudjelovati u školi rezidbe, ponesite vlastite škare, napominju organizatori.