Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

POU Dom na žalu dobio 28.000 kuna za radionicu “Mala škola brodogradnje”

Ministarstvo kulture odobrilo je 28.000 kuna Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu za provedbu programa “Mala škola brodogradnje”, koji će se ovoga ljeta održati u Preku.

Projekt je prijavljen na javnom pozivu “potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu”. Od prispjelih 339 prijava, odobreno je  87 programa (kazalište – 13 programa, film 10, ples – 12 programa, književnost – 12, glazba -13, vizualna umjetnost- 12, muzeji i kulturna baština – 8 programa te interdisciplinarni programi – 7 programa).

Pri ocjenjivanju programa, ističu u Ministarstvu kulture, vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnost predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti. Pri odabiru programa, osim tih kriterija, vodilo se računa i o regionalnoj rasprostranjenosti, podržali su se programi kojima je cilj razvoj publike u kulturi, za što je Ministarstvo kulture osiguralo ukupno 2,000.000 kuna.

– Financijsku potporu dobili smo u sklopu programa Muzeji i kulturna baština, a moram naglasiti da smo radionicu “Mala škola drvene brodogradnje” prijavljivali već tri puta i, evo, upornost nam se isplatila. Potporu u prijavljivanju imali smo u Općini Preko i TZO Preko jer radionica, osim što je edukativna, obogaćuje i ljetnu turističku ponudu. Točan datum održavanja još ne znamo jer se moramo dogovoriti s Kreativnom radionicom StolArt koja vodi “Malu školu brodogradnje”, ali svakako će to biti u srpnju i kolovozu, najavljuje ravnateljica POU Dom na žalu Marina Marcelić.

Radionica se već desetak godina održava duž obale i na kontinentu i iznimno je popularna, a prije pet godina bila je u službenom programu najvećeg europskog festivala maritimne baštine u Vannesu u Francuskoj. Prije dvije godine održavala se na Silbi i sada ponovno dolazi u Zadarsku županiju – u Preko.

Kreativna radionica StolArt omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku da rade alatima kakvima su se služili njihovi pradjedovi.

Program radionice traje pet dana: prvi dan djeca imaju priliku naučiti nešto o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest. Kroz praktični dio nastave djeca se upoznaju s dijelovima od kojih je sastavljen brod, a potom ih izrađuju prema nacrtima.

Drugi dan predviđen je za sklapanje dijelova broda u finalnu konstrukciju te pripremu za bojanje. Treći dan brod se zaštićuje i boja završnim bojama.

Četvrti dan predviđen je za montiranje svih ostalih sadržaja, poput jedara, konopa i ostale opreme, a posljednji dan je svečano porinuće u more i plovidba.