Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko uredila novi prostor za umirovljenike i boćalište

Nakon što je ovoga ljeta Ministarstvo državne imovine dalo u najam zgradu i vanjski prostor koje je koristila Matica umirovljenika Preko, koja je time ostala bez adekvatnog prostora za svoje aktivnosti i okupljanja te redovan rad udruge, Općina Preko odmah je krenula u rješavanje problema.

– Jesenas smo napravili novo boćalište na drugoj lokaciji koje je zadovoljilo potrebe umirovljenika za provođenje njihovih aktivnosti na otvorenom, a zatim smo krenuli i u rješavanje zatvorenih prostorija. U suradnji s Ljekarnom Zadar uredili smo prostorije stana u njihovu vlasništvu veličine 76,55 metara četvornih koji se nalazi iznad ljekarne u Preku. Budući da je stan bio prazan i neiskorišten, Ljekarna Zadar ustupila ga je na korištenje Općini Preko te smo ga adaptirali i opremili kako bi bio adekvatan za potrebe udruge umirovljenika, za njihov upravni odbor te za okupljanje članova udruge, pojasnio je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Sukladno tome danas su u općinskoj vijećnici načelnik Jure Brižić i predsjednica Matice umirovljenika Preko Mira Marđetko potpisli ugovor o korištenju prostora koji umirovljenici mogu koristiti svaki dan od 14 – 19 sati osim srijede počevši od 1. veljače 2020.

– Ovime smo im omogućili prikladan prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena te time doprinijeli povećanju kvalitete života starijeg otočnog stanovništva, dodao je Brižić.

Osim uređenja novih prostorija i boćališta, Općina Preko kontinuirano vodi brigu o umirovljenicima i kroz razne druge socijalne mjere i programe kao što su naknade za umirovljenike, potpore za aktivnosti kroz natječaj za udruge, usluge dostave kuhanih obroka starijima i nemoćnima te usluge gerontodomaćice koja se provodi u suradnji s Domom za starije i nemoćne Zadar – podružnicom Preko te Zadarskom županijom.

– Sve ovo pokazatelji su da stalno brinemo za najosjetljivije u društvu, za ranjive skupine kao što su osobe starije životne dobi, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti kako bismo svim dobnim skupinama omogućili što veću kvalitetu života, ističe načelnik Brižić.