Kualjske maškare uz grupu Magazin i Ivanu Kovač

Kualjske maškare uz grupu Magazin i Ivanu Kovač

Drugi vikend u veljači u Kalima će biti u znaku završnice nadaleko poznatih Kualjskih maškara s maškaranom povorkom po mjestu, plesom pod maskama, dodjelom nagrada i spaljivanjem krnevuala

U petak, 7. veljače maškare će zabavljati grupa Magazin, u subotu, 8. veljače Ivana Kovač, a u nedjelju, 9. veljače održat će se dječje maškare, čitanje tastamenta i spaljivanje krnevuala.

Prenosimo dio teksta o Kualjskim maškarama iz pera Jose Grzunova, objavljenog u Kualjskom Luminu.

Kualjske maškare vuku tradiciju s početka 20. stoljeća. Sve bi počelo sedam dana prije Čiste srijede i uvijek završavalo na pokladni utorak. Krnevuala bi izrađivali ljudi koji su imali smisla za smijeh i šalu i kritiku. Radili bi ga od pruća, slame, stare kože od ovaca, a rijetko od papira i kartona.

Procesija „o maškar“ s krnevualom bi hodala po cijelom selu, od kuće do kuće, „klampanajući“ po metalu, puhajući u rog od vola, bubnjali bi, svirali i glasno vikali. Od naroda bi kupili sve što su mogli: vino, rakiju, suhe smokve, bajame i novac, kako bi maškare dobro „stale“.

Pokladni utorak svi su željno iščekivali jer bi se čitao tastament, a onda bi se krnevual osudio i spalio. U tastamentu su se rugali na svačiji račun. Pred svima bi se govorilo o onome što bi neki pojedinci htjeli sakriti, izrugivale mane i sl. Zato je bilo puno smijeha, ali i straha da ne bi baš tebe spomenuli. Dosta se govorilo i o vlasti, koja nije baš dobro gledala na maškare poslije 2. svjetskog rata, pa su maškare bile malo i zamrle.

Kasnije su se neki običaji promijenili, tako da se tastament čita i pali se krnevual u nedjelju popodne, ali je ostala procesija i tastament koji su uvijek pisali veseljaci bez dlake na jeziku.

Da bi se mogle doživjeti i razumjeti Kualjske maškare, treba biti Kaljanin ili blizak Kalima jer je testament naš, domaći, pun načina govora samo nama razumljivog.

Od 1982. godine maškare se organiziraju na „moderan način“, postoji organizacijski odbor i osim testamenta, povorke, osude i spaljivanja krnevuala, organiziraju se dječje maškare i maškarani ples s glazbenim izvođačima.

PROGRAM KUALJSKIH MAŠKARA

PETAK, 7. veljače 2020.
14.00 h – okupljanje na Domu
– vesela maškarana povorka po mjestu
21.00 h maškarani ples uz grupu Magazin

SUBOTA, 8. veljače 2020.
14.00 h – okupljanje na Domu
– maškarana povorka po mjestu
21.00 h – maškarani ples uz nastup Ivane Kovač
00.00 h dodjela nagrada najboljim maškarama

NEDJELJA, 9. veljače 2020.
14.00 h – okupljanje na Domu
– dječje maškare i podjela nagrada
– čitanje tastamenta i osuda krnevuala
– spaljivanje krnevuala