Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

OPG-u Matulić u Italiji uručene zlatna i dvije srebrne medalje

Na velikoj svečanosti u gradu Montichiari u talijanskoj regiji Lombardiji, OPG-u Matulić uručene su tri nagrade za vrhunsku kvalitetu njihovih originalnih otočnih proizvoda koje su osvojili na talijanskom International Taste Awardsu.

Acetu od smokava Pašman Libre međunarodni ocjenjivački sud dao je 95 bodova, od mogućih 100, i zlatnu medalju za kvalitetu, a ljuti umak od čilija Pašmanero i Vinski ocat osvojili su 81 bod, od mogućih 100, i srebrnu medalju.

O iznimnoj kvaliteti aceta od smokava svjedoči i podatak da je samo jedan aceto balsamico dobio 97 bodova, dakle, dva više od aceta Pašman Libre koji Krsto Matulić priprema po tajnoj i, očito, jedinstvenoj recepturi.

– Ne samo da smo dobili ova velika međunarodna priznanja od stručnog žirija, nego nam je dodatnu čast odao i slavni chef Giuseppe Zanotti, inače vlasnik dvije Michelinove zvjezdice, jer je u glavno jelo ukomponirao naš aceto, kratko je komentirao nakon dodjele nagrada koja se održala 30. siječnja navečer u srednjovjekovnom gradiću Montichiari Krsto Matulić.

Osim pojedinačnih nagrada za proizvode, aceto od smokava ušao je i u Top 50 tako da je OPG Matulić na prvom talijanskom International Taste Awardsu osvojio sve što se moglo.

– Naravno da smo sretni, bila je to velika večer i priznanje našem radu i trudu. Jedini smo predstavljali Hrvatsku pa je zadovoljstvo još veće, ističe Krstina supruga Ana Matulić te pojašnjava da je razlika između ovoga i sličnih natjecanja u tome što su u talijanskom žiriju bili baš stručnjaci za određene grupe proizvoda (aceto, tjestenina, pivo…), a ne ljudi koji se općenito bave hranom i prehrambenim proizvodima.

Na dodjeli nagrada Anu i Krstu pratile su prijateljice i suradnice Tihana Pašalić iz Hand Dizajn Studija, koji je zaslužan za cjelokupni vizualni identitet svih proizvoda OPG-a Matulić, i Mirela Ilenić, farmaceutska tehničarka, čije radionice za proizvodnju kozmetike Ana redovito posjećuje. Podršku im je došla dati i Gordana Biljetina, konzul gerant iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu.

Podsjetimo, uspjeh u Italiji uslijedio je nakon što je Krsto Matulić dvaput zaredom osvojio prestižnu nagradu Superior Taste Award u Bruxellesu za Pašmanero i Pašman libre, a gotovo svake godine za svoje jedinstvene i originalne proizvode Ana i Krsto osvajaju oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod.