Zadar: Festival smokava 6. i 7. rujna na Trgu Petra Zoranića

Zadar: Festival smokava 6. i 7. rujna na Trgu Petra Zoranića

Zadarska županija i ove godine, 6. i 7. rujna, organizira Festival smokava. Dvodnevna manifestacija održat će se na Trgu Petra Zoranića i u Muzeju antičkog stakla. U programu je i stručni skup na kojem će predavanja imati najpoznatiji svjetski stručnjaci iz područja uzgoja i prerade smokve.

Time će se pružiti prilika našim proizvođačima da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima u uzgoju i preradi smokve. Predavanja će održati prof. Moshe A. Flaishman; Fresh fig industry – Progress and challenges, prof. Branka Levaj; Prerada smokava, prof. Željko Prgomet; Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH.

Na Trgu pet bunara 6. i 7. rujna održat će se Sajam smokava na kojem će sudjelovati desetak proizvođača koji u ponudi imaju različite delicije od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati, probati i kupiti delicije od smokava izravno od proizvođača, uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

U petak, 6. rujna u Muzeju antičkog stakla u 13 sati održat će se središnji događaj festivala – Gastro smokva na kojoj će se moći degustirati različite delicije od smokve te u 15 sati stručni skup