Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Prerađena, suha ili svježa, smokva je bila i ostala bodulska kraljica voća!

U sklopu Festivala smokava, koji već 12 godina uz potporu Zadarske županije organizira OPG Damjanić-Babac iz Poljica, na Mulu u Preku održana je “Ugljanska smokvarica”.

Osam otočnih OPG-ova i obrta, nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod, te preške slastičarnice Čoko Roko i Plavi Jadran, predstavili su turistima i domaćim posjetiteljima 20-ak proizvoda od “rajskog voća Mediterana”, koje je, kako je naglasio agronom Ljubomir Perčić, othranilo generacije dalmatinskih obitelji.

Kolače od svježih i suhih smokava, rakije, likere, čajeve, džemove, marmelade…, ali i kozmetičke preparate, sireve, motar, šparoge, brojne autohtone otočne proizvode od zaborava su otrgnuli i predstavili OPG Dubravka Čmelić, OPG Mate Oblak, OPG Ante Grdaš OPG Stjepan Smoljan, OPG Estera i Silvana Šoša, OPG Filip Simičić, Obrt Lanđin, Udruga žena Luzor te slastičarnice Čoko Roko i Plavi Jadran. Autorske stihove o zabranjenom voću govorila je zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko.

“Ugljansku smokvaricu” organizirali su LAG Mareta, POU Dom na žalu i TZO Preko, a pokrovitelj manifestacije bila je Zadarska županija.