Prosvjed tunolovaca zbog oduzimanja ulovne kvote

Prosvjed tunolovaca zbog oduzimanja ulovne kvote

Udruga plivaričara tunolovaca, koja okuplja tunolovce od Zadra do Korčule sa 19 brodova i 170 članova posade, održala je u ponedjeljak prosvjed u središtu zadarske luke kako bi izrazila nezadovoljstvo novim Pravilnikom o ribolovu plavoperajne tune kojim im se, kažu, oduzimaju dosadašnje ulovne kvote.

– Do izlaska novog prijedloga Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune nas 19 imali smo 35 posto ukupne kvote Hrvatske. Sada, po novom pravilniku, sva nam se prava oduzimaju. Ovogodišnje kvote raspodijeljene su samo onim brodovima koji su imali ulove od 2014. do 2018. godine, a to su bili uglavnom brodovi tvrtki koje se bave uzgojem tuna. Mi ostali bili smo primorani naše kvote iz tih godina ustupiti, odnosno iznajmiti tim tvrtkama pa sada nismo ni uvršteni u prijedlog novog pravilnika, rekao je Edison Boško, predsjednik Udruge tunolovaca Hrvatske.

U prijedlogu spornog pravilnika, objašnjavaju, stoji da će se ovogodišnja kvota od 870 tona tune raspodijeliti po brodovima proporcionalno postocima s kojima su sudjelovali u ulovu u okviru dopuštenih kvota u prijašnje četiri godine. A to znači da je kvota raspodijeljena na 16 brodova koji su u vlasništvu četiriju tvrtki koje bave uzgojem tuna. Svi ostali brodovi, tvrtke i obrti, s alatima i dozvolama za tunolov, ostali su bez kvota.

Za takvo stanje odgovorim smatraju Ministarstvo poljoprivrede koje ih nikad nije pozvalo na razgovor o pravilnicima.

– Naša su prava od uvijek bila ograničena! Ako ovaj prosvjed ne uspije, naši brodovi vrijedit će 50 posto manje, neće biti novca od ulova tune, a to će izravno pogoditi više od 200 ribarskih obitelji, upozorio je Boško te dodao kako ovim mirnim prosvjedom žele pokazati Ministarstvu poljoprivrede i Vladi da se neće odreći stečevine, a to su dozvola za tunolov i kvote.

Fotografija Radio Zadar