“Ruksak (pun) kulture” ponovno stiže u vrtiće i školu na Pašmanu

“Ruksak (pun) kulture” ponovno stiže u vrtiće i školu na Pašmanu

Umjetničko-edukativni program “Ruksak (pun) kulture”, koji je 2013. godine pokrenulo Ministarstvo kulture, stići će ponovno ove godine na otok Pašman.

Nakon javno raspisanog poziva vrtićima, osnovnim i srednjim školama, odabrano je 178 odgojno-obrazovnih ustanova u svim županijama u kojima će gostovati profesionalni umjetnici ili studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora s posebno odabranim programima.

U Zadarskoj županiji posjetit će šest vrtića i škola, a na Pašmanu Dječji vrtić Ćok u Tkonu, Dječji vrtić Otok Pašman u Dobropoljani i OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima. Osim malim otočanima, kulturni programi izvest će se i u školama u Bibinjama, Jasenicama i Benkovcu.

Umjetničko-edukativni program “Ruksak (pun) kulture” odvijat će se u drugom polugodištu ove školske godine i u prvom polugodištu 2019./2020.

Cilj je programa poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima. Program zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo
znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Predviđeno je organiziranje do 100 događanja na kojima će se prezentirati jedan od (najviše) 40 kulturno-umjetničkih programa pripremljenih za potrebe programa iz kazališne, filmske, glazbene, plesne i likovne umjetnosti te književnost i baštine.