Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena

Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena

U nedjelju, 31. ožujka, započet će ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, sa 2 sata ujutro na 3 sata. Ljetno računanje vremena trajat će do nedjelje, 27. listopada.

Podsjetimo, Europski parlament podržao je ovaj tjedan prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Nova direktiva ne znači automatsko ukidanje ljetnog računanja vremena u EU-u ili uvođenje “jedinstvenog vremena” u Europi, nego okončava praksu usklađenog pomicanja sata na razini EU-a te omogućuje državama članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena, odnosno hoće li zadržati ljetno računanje vremena ili prijeći na zimsko računanje vremena.

Novi prijedlog stavlja izvan snage Direktivu o ljetnom računanju vremena koju je zbog potreba jedinstvenog europskog tržišta EU donio 2001. i kojom je utvrđeno da se pomiče jedan sat unaprijed ujutro posljednje nedjelje u ožujku odnosno jedan sat unatrag ujutro posljednje nedjelje u listopadu radi povratka na standardno računanje vremena.

Primjena nove direktive započinje sa 1. travnjem 2021., pa bi posljednje zajedničko pomicanje sata trebalo u svakoj državi članici započeti posljednje nedjelje u ožujku 2021. u 1 sat ujutro prema koordiniranom svjetskom vremenu (UTC).

Države članice koje nakon tog razdoblja ljetnog računanja vremena namjeravaju primjenjivati standardno vrijeme koje odgovara zimskom računanju vremena trebale bi svoje standardno vrijeme promijeniti posljednje nedjelje u listopadu 2021. u 1 sat ujutro prema koordiniranom svjetskom vremenu kako bi se slične i trajne promjene u različitim državama članicama odvile istodobno.

Svaka država članica EU, prije odluke o tome koje će se standardno vrijeme primjenjivati, trebala uzeti u obzir želje građana, geografske posebnosti i regionalne razlike. Državama bi se također trebalo dati dovoljno vremena za analizu učinaka i izbor rješenja koje najviše odgovara njihovom stanovništvu i potrebama unutarnjeg tržišta, a izvješće preporučuje i međusobnu suradnju članica pri odlučivanju o standardnom vremenu koje će svaka od njih primjenjivati od 2021. godine.

Fotografija Agê Barros/Unsplash