Općina Preko uključuje se u globalnu akciju Sat za planet Zemlju!

Općina Preko uključuje se u globalnu akciju Sat za planet Zemlju!

Uz više od 80 gradova i mjesta u Hrvatskoj, večeras u 20.30 sati na 60 minuta bit će ugašena javna rasvjeta u Preku.

Na taj način i dio našeg otoka uključit će se u globalnu kampanju Sat za planet Zemlju koju organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

– Ove godine uključujemo se prvi put u ovu veliku akciju, na sat vremena bit će ugašena javna rasvjeta u Preku, osim na trajektnom pristaništu, a ovim putem pozivam pojedince, kafiće, restorane da se također priključe gašenjem svjetla i da na taj način pošaljemo zajedničku poruku s milijunima ljudi u svijetu o štetnosti klimatskih promjena, kazao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Akcija Sat za planet Zemlju krenula je 2007. iz Sydneyja, a ove godine provest će se u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti. Od zidina u Dubrovniku, cijele Makarske rivijere, Dioklecijanove palačeu Splitu, rive u Šibeniku, Arene u Puli, Trsatske gradine u Rijeci, Osječke tvrđe do zagrebačke katedrale.

WWF ovogodišnju akciju provodi pod motom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, uz poziv svim pojedincima, gradovima i poduzećima da se uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravnoobvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom!