Stare štorije iz usmene predaje oživjele u filmu “Žrvanj života”

Povratak u prošlost Preka, priče stare i više od stotinu godina, zalog su budućnosti i putokaz svim budućim generacijama.

Većina tih štorija dosad je živjela tek u usmenoj predaji, a sada, zahvaljujući velikom entuzijazmu nekolicine pojedinaca, život Prečana trajno je zabilježen u 66-minutnom dokumentarno-igranom filmu „Žrvanj života“, koji je premijerno prikazan u subotu navečer u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu.

– Smijehom, glasnim odobravanjem, komentarima i dugotrajnim aplauzom Prečani su pokazali koliko im znači ova posveta, a nama koji smo sudjelovali u snimanju filma to je bio još jedan dokaz da je ovaj veliki projekt imao smisla, ustvrdila je Vilma Jozić, predsjednica Udruge žena Luzor, koja je potaknula snimanje filma na temelju istoimene kazališne uspješnice iz 2015. godine.

Dramatizaciju i režiju potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov, a snimateljski dio odradili su Dinko Denona, Boris Zupčić i Kruno Matošević.

Najveći teret, napominje Vilma Jozić, ipak su iznijeli glumci amateri, 60-ak Prečana svih generacija, od vrtićke djece, osnovnoškolaca do već prekaljenih glumačkih seniora koji godinama uspješno nose dramske projekte KUD-a Preko i Udruge žena Luzor, poput Martine Pedišić, Ankice Stipanov, Danice Števanja, Josipe Jerolimov, Josipa Mašine, Gorana Košte Tonka Gregova i Luke Košte.

– Svima koji su na bilo koji način sudjelovali u gotovo dvomjesečnom snimanju ovoga filma dugujemo veliku zahvalu, svim ženama iz naše udruge, djeci, mnogim Prečanima koji se ne pojavljuju u filmu, a u organizacijskom smislu učinili su sve da nam olakšaju posao, preškim obiteljima koje su ustupile svoje dvorove i kuće jer su sve scene snimljene na autentičnim lokacijama. Ipak, najveća hvala Mileni Dundov, dramaturginji i redateljici, koja je najzaslužnija za ovu trajno zabilježenu priču o povijesti Preka, ističe Vilma Jozić.

Scenarij filma zasnovan je zapisima i sjećanjima koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, 1968./69. godine skupljale Jelica Peranić Baćova i Verica Gregov Vukova. Tekst je star više od 50 godina, a sjećanja na život najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci.

– Neke priče stare su možda i 200 godina i one su uistinu dokument vremena, tradicijske i kulturne baštine Preka. U želji da to sačuvamo, najprije smo postavili kazališnu predstavu, a sada, evo, i snimili film.  Moja suradnja s Prečanima i Prekom traje već 28 godina. Obrađivali smo različite teme i sadržaje, uvijek sa željom da ostavimo neki povijesni trag. Mislim da je ovo završetak te vrste priče! Cijela ekipa bila je odlična, bili su strpljivi jer je ovo za njih bilo nešto novo. Govorili smo o povijesti Preka, ali došlo je vrijeme, pogotovo kad u filmu vidimo ovu mladost, da se okrenemo budućnosti. Došlo je njihovo vrijeme, vrijeme vrlo teško i karizmatično. Vrijeme u kojemu mladi mogu nešto reći i ja sam zato da odsad pustimo mlade da govore o sebi i o Preku, kazala je redateljica Milena Dundov nakon premijere.

Uime Općine Preko svim sudionicima u projektu zahvalio je načelnik Jure Brižić te dodao kako je film „Žirvanj života“ priča koja ostaje za vječnost.

Realizaciju cijelog projekta pomogli su Općina Preko, mnoge preške iseljeničke obitelji i brojni donatori s otoka i iz Zadra. Film će se moći kupiti u Udruzi žena Luzor po cijeni od 70 kuna, a sljedeća projekcija bit će u kolovozu, vjerojatno na otvorenom kako bi ga moglo vidjeti što više ljudi.