Općini Preko još 600.000 kuna za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Lastavica

Općini Preko još 600.000 kuna za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Lastavica

U sklopu programa razvoja otoka poticanjem jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Preko 600.000 kuna za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Lastavica u Preku.

-Prošle godine za rekonstrukciju vrtića dobili smo 712.483 kuna od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i početkom listopada započeli opsežnu obnovu kako bismo stvorili uvjete za otvaranje jaslica. Svi radovi stajat će oko dva milijuna kuna, a razliku će pokriti općinska uprava. Trenutačno se u vrtiću obavljaju unutarnji soboslikarski radovi, uvodi se sustav grijanja, radi se nova fasada, naručen je namještaj, nova profesionalna kuhinja i vjerujem da će početkom ožujka Dječji vrtić Lastavica s jasličkom grupom poćeti raditi u novom, suvremeno uređenom prostoru, komentirao je načelnik Općine Preko Jure Brižić, ističući kako je i ove godine državna uprava prepoznala potrebe otočnih jedinica lokalne samouprave ulažući u demografiju, mlade i obitelj.

Osim Preka, bespovratan novac Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na temelju javnog poziva za dostavu prijedloga projekata razvoja otoka dobilo je još pet otočnih općina i dva grada u Zadarskoj županiji, ukupno   3,650.000 kuna.

Općina Kali, gradnja obalne šetnice Kali – Rt. Artina (IV. faza) – 400.000 kuna

Općina Kukljica, uređenje javne zgrade za potrebe proširenja Dječjeg vrtića Manulica – 400.000 kuna

Općina Pašman, sanacija lukobrana u Mrljanama – 350.000 – kuna

Općina Sali, gradnja Dječjeg vrtića Orkulice – 800.000 kuna

Općina Povljana, projekt smanjenja gubitka na vodoopskrbnom sustavu – 400.000 kuna

Općina Pakoštane, betoniranje putova na Vrgadi (III. faza) – 300.000

Grad Pag, uređenje pješačko-biciklističke staze “Zagrljaj kamena i vjetra” – 200.000 kuna

Grad Zadar za otok Molat, uređenje biciklističkih putova s popratnom infrastrukturom – 200.000 kuna

Sa svrhom stvaranja preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU za 51 projekt na otocima dodijelilo je 22,800.000.