Modna revija i radionica Udruge Ruta na Sajmu otočnih proizvoda

Modna revija i radionica Udruge Ruta na Sajmu otočnih proizvoda

Na 10. Sajmu otočnih proizvoda, koji će se održati u sklopu Škrapinga od 8. do 10. ožujka, sudjelovat će i Udruga Ruta s Cresa koja će na štandu izložiti originalne predmete od creske vune i slikovnicu „Majstor Macmalić“.

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati i zanimljivu modnu reviju s Rutinim originalnim odjevnim predmetima od vune koji imaju oznaku HOP koja će se održati u subotu, 9. ožujka od 19 sati u restoranu „Sovinje“ u Tkonu, nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga.

Modeli koji će nositi modnu reviju bit će natjecatelji, škraperice i škraperi, koji će uveličati događanje i istaknuti vrijednost nematerijalnih proizvoda koji imaju oznaku HOP.

U nedjelju, 10. ožujka u galeriji na katu Škraping centra Udruga Ruta održat će i edukativnu radionicu filcanja vune i izrada cvijeta od vune, a moći će se razgledati i izložba fotografija nastalih kroz projekt „Tajna Macmalića“.

Udruga Ruta osnovana je 2000. godine s ciljem obogaćivanja društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta mjesta i otoka Cresa. Svojim djelovanjem i aktivnostima nastoje oživjeti i/ili očuvati stare zanate, znanja, iskustva i tradicije te humanizirati turističku ponudu. Polazeći s osnova održivog razvoja otočne sredine, Ruta danas svoje djelovanje zasniva na projektima koji populariziraju rad s vunom, a osnova je izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od vune creske ovce Pramenke tehnikom filcanja.

Udruga je organizator brojnih projekta koji su odavno prešli granicu otoka Cresa i naše države. Radionice filcanja i problem odbačene vune prezentiraju diljem Hrvatske, a sve češće i u susjednim državama.

U udruzi koja broji desetak aktivnih članova djeluje i velik broj volontera, a sve aktivnosti koordinira voditeljica Vesna Jakić. Udruga Ruta dobitnik je brojnih priznanja za rad i kvalitetu, a njihovi proizvodi nose i prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod.

Udruga od početka 2015. provodi projekt ”Majstor Macmalić” koji financira Europski socijalni fond, a riječ je o legendarnom creskom patuljku Macmaliću koji nosi i oznaku HOP.