Na Ugljanu ove zime u prosjeku manje oboljelih od gripe

Na Ugljanu ove zime u prosjeku manje oboljelih od gripe

Oboljelih od gripe na otoku Ugljanu ove je zime u prosjeku manje nego prošle godine, a najvažnije je, ističu liječnici u obiteljskim ambulantama, da nije bilo pacijenata s većim komplikacijama.

Prema riječima dr. Silvestre Kolega, u njezinoj ambulanti u Kalima od početka siječnja evidentirano je 48 slučajeva gripe, a tri osobe, inače kronični bolesnici, imale su lakših komplikacija zbog upale pluća.

-Prema trenutačnom stanju, oboljelih je u prosjeku kao i prošle godine i obuhvaćene su sve generacije, ali s brojkama uvijek trepa biti oprezan jer na svakog evidentiranog idu barem još dvije, tri bolesne osobe koje nisu tražile liječničku pomoć. Razlika između ove sezone i prošle godine najviše je u tome što je lani sve počelo još početkom prosinca i nekako se rasporedilo na siječanj i veljaču, a ove zime gripa je stigla tek u siječnju i nadamo se da nećemo imati težih slučajeva i većih problema, kaže dr. Kolega te navodi da je procijepljenost u njezinoj ambulanti bila bolja nego inače, ali među oboljelima bile su i tri, četiri osobe koje su primile cjepivo.

Manje pacijenata zaraženih gripom bilježe u Kukljici, Preku i Ugljanu, a kako tvrde dr. Radovan Jozić iz Preka i dr. Zvonko Mišlov iz Ugljana, razlog je vjerojatno u boljoj procijepljenosti.

U ambulanti dr. Mišlova, koja pokriva Ugljan, Lukoran, Sestrunj i Rivanj, evidentirano je manje zaraženih nego prošle godine, a procijepljenost je bila gotovo dvostruko bolja.

– Cjepivo smo naručivali dvaput ove sezone, ukupno oko 200 doza, cijepili su se većinom stariji ljudi, a među pacijentima koji su dobili gripu, nitko nije imamo težih komplikacija. Sve se rješavalo u ambulanti ili u kućnim posjetama, tako da je situacija zasad dobra. Osim gripe, bilo je respiratornih i želučanih viroza, bakterijskih upala, ali ni po čemu ova zima nije drukčija od prethodnih godina, ističe dr. Mišlov te apelira na svoje pacijente da se redovito cijepe protiv gripe.

Ni u obiteljskoj ambulanti dr. Radovana Jozića u Preku i Sutomišćici ove sezone ne bilježe više oboljelih od gripe.

– Situacija je, što se gripe tiče, dobra, možda čak i bolja nego prethodnih godina, ali epidemija još nije dosegnula vrhunac. Procijepljenost je također bolja, cijepilo se 280 pacijenata i dosad nitko od njih nije dobio gripu. Među zaraženima su svi uzrasti i nitko nije imao ozbiljnijih komplikacija, ustvrdio je dr. Jozić.

Sličnu situaciju bilježi i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, ispostava Kali, koja pokriva otoke Ugljan i Pašman. Prema riječima voditeljice ispostave dr. Matee Žužul, broj oboljelih od gripe zasad je na lanjskoj razini, nijedan pacijent nije imao većih komplikacija zbog kojih bi morao biti hospitaliziran u Zadru. Ali, napominje dr. Žužul, veliki val epidemije gripe tek se očekuje i on će potrajati barem još tri, četiri tjedna.

Na zadarskom je području, kako je za program Radio Zadra izjavio dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo u Zadru, oko tri stotine prijavljenih slučajeva gripe. Povećan je broj hospitaliziranih, a  od posljedica gripe umrle su tri osobe i riječ je o pacijentima koji su već bolovali od težih, kroničnih bolesti.

Fotografija unsplash.com/Martin Brosy