Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Pametni otoci u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU prošli je tjedan osnovana radna podskupina za pametne otoke za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

Prvi sastanak održat će se u četvrtak, 20. prosinca u Zagrebu, a teme o kojima će se raspravljati bit će strateški i zakonodavni okvir za razvoj pametnih otoka te globalni trendovi i primjeri najbolje prakse razvoja pametnih otoka.

Radna podskupina ima 54 člana, od predstavnika gotovo svih ministarstava, fondova, Agencije za obalni linijski pomorski promet do županijskih odjela svih jadranskih županija i otočnih jedinica lokalne samouprave.

Zadarsku županiju predstavljat će županijski pročelnici Daniel Segarić i Krešimir Laštro, Jure Brižić, načelnik Općine Preko kao predstavnih zadarskih otoka, Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, i Marica Babić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Inicijativa Pametni otoci inspirirana je inicijativom Europske komisije Pametni gradovi i zajednice, a uključuje male europske otoke koji se odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života.

U ožujku 2017. predstavnici niza europskih otoka, od Baltika do Mediterana, u Bruxellesu su potpisali Deklaraciju o pametnim otocima, a među hrvatskim otocima dosad su je potpisale općine Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali, Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo, Grad Zadar za otoke Iž, Ravu, Molat, Ist, Silbu, Premudu i Olib te gradovi Krk i Korčula.

Deklaraciju je dosad potpisalo više od 200 europskih otočnih zajednica.