Predstavljena fotomonografija Ante Jaše “Otok i more”

Nakon rujanske izložbe fotografija “Otok i more” u Gradskoj knjižnici Zadar, istoimena fotomonografija Ante Jaše predstavljena je 22. studenoga u Matici hrvatskoj u Zadru.

Prema riječima književnika Tomislava Marijana Bilosnića, promotora knjige, fotomonografija “Otok i more” dokazuje i pokazuje kako ne postoji „nova” umjetnost, nego postoje različiti načini dolaska do istinskih rezultata, putovi koji mogu biti pravocrtni i labirintski, a vode istom cilju.

– Izvorni umjetnik slijedi sebe, a zaboravlja pravila, što je ujedno i moto ove fotomonografije. Na taj je način Ante Jaša pokazao kako nije sklon umjetničkom populizmu, već strogo kritičkom promišljanju o pluralizmu ideja. To je razlogom što ovdje mnogi prikazani jednostavni motivi, zahvaljujući fotografskoj imaginaciji, poprimaju vrlo slojevit kontekst, istaknuo je Bilosnić.

O fotomonografiji, koja je pregled međunarodnih fotografskih izložaba „Otok i more” od 2006. do 2015. godine, govorio je urednik knjige prof. Vladimir Alavanja, Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, osvrnuo se na rad Foto kluba Kornat i vrijedne radove fotografa koji su omogućili da se izložba priređuje dva desetljeća te da nastane vrijedna fotomonografija.

Na izložbama “Otok i more” sudjelovalo je oko 6500 autora iz 52 države sa svih kontinenata. Knjiga donosi popis  autora i naziva izloženih fotografija od 2006. do 2015. godine te 184 fotografije. Svojim radovima zastupljeno je i  desetak zadarskih autora kreativne fotografije i novinskih foto-reportera.

Ante Jaša, autor fotomonografije, majstor je fotografije i publicist, rođen 1951. godine. Izlagao je na 395 izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu te dobio 56 nagrada i priznanja. Fotografije su mu objavljene u 47 knjiga.

U programu predstavljanja fotomonografije “Otok i more” sudjelovalo je Kulturno-umjetničko društvo Kukljica.

Fotografije Radio Zadar