Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Obilježena 90. godišnjica smrti biskupa Josipa Marčelića

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe od Ružarija, koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u Preku je danas obilježena devedeseta godišnjica smrti dubrovačkoga biskupa Josipa Marčelića.

U nadahnutoj propovijedi, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kazao je kako je biskup Marčelić zračio plemenitošću, ljubavlju, nesebičnošću i učenošću.

-Kao biskup označio je jedno vrijeme, zalagao se za jedinstvo, a snaga narodnog jedinstva zalog je njegove opstojnosti, govorio je. Poslanice biskupa Marčelića odlikovale su se jasnoćom, kratkoćom rečenica, odisale su evanđeoskim duhom i imale pred sobom stvarne ljude, ljude s problemima i teškoćama. Biskup Marčelić u 34 godine koliko je bio na čelu Dubrovačke biskupije devet puta obišao je sve župe u Dubrovačkoj biskupiji i u svakoj župi ostajao je više dana, a za svakoga je imao samo lijepu riječ. I ništa ga nije moglo u tom poslu spriječiti, kao što ni sv. Pavla nisu poteškoće mogle spriječiti u njegovu misionarskom djelovanju. Obilazio je župe, crkve, kapele po brdima i poljima. Njegovi pastirski pohodi bili su zapravo duhovna obnova i misije konkretne župe, dodao je mons. Uzinić.

Govoreći o obilježavanju 90. godišnjice smrti velikoga preškoga sina, nadbiskup Puljić rekao je kako su nas “okupili veliki biskup Marčelić i njegova vjerna suradnica Marija Propetoga Isusa, koju je on kao ondašnji biskup pažljivo i pozorno slušao”.

– Iako je bila velika razlika u njihovoj dobi, jako je uvažavao njezina razmišljanja i nadahnuća Duha Svetoga. I ona je njega slušala, s njime surađivala i smatrala ga zapravo suutemeljiteljem Družbe Kćeri Milosrđa, ustvrdio je.

Na misi su sudjelovala i djeca iz Zagreba i Novske, pobjednici kviza o biskupu Marčeliću koji je 27. listopada održan u Dubrovniku.

Josip Grgur Marčelić rođen je u Preku 23. ožujka 1847., a umro u Dubrovniku 31. kolovoza 1928. Zaslugom biskupa Marčelića sagrađene su crkve u Smokvici, Račišću, Majkovima, Vitaljini, Gornjem Brgatu, Osojniku, Dubi Pelješkoj i Trpnju. Obnovio je i Dubrovačku katedralu postavljajući veliki oltar s jubilarnim križem, kipove sv. Josipa i sv. Vlahe te deset kipova na krovu katedrale, djelo kamenoresca Marina Radice iz Korčule. Obnovio je i glavni oltar te na zid iza oltara ugradio Tizianov poliptih Marijina Uznesenja, a dao je napraviti i novu propovjedaonicu te kipove sv. Ane i sv. Katarine kao i oltarić s kipom sv. Antuna, također djelo kamenoresca Marina Radice.

Mons. Marčelić bio je glavna podrška i pomoć bl. Mariji Petković za utemeljenje njezine Družbe Kćeri Milosrđa. Na njegov poticaj Petković je 1919. godine postavila temelje redovničke zajednice Kćeri Milosrđa, a godinu dana poslije utemeljila je Družbu.