EU odobrila ribolov s mrežama potegačama i malim plivaricama

EU odobrila ribolov s mrežama potegačama i malim plivaricama

U službenom glasilu Europske unije objavljene su Provedbene uredbe kojima se odobravaju izuzeća od odredbi Mediteranske uredbe za ribolov malim plivaricama (ciplarica, palamidara, oližnica, igličara) i mrežama potegačama (girarica, migavica, šabakun, oližnica).

Objavom ovih dokumenata završen je višegodišnji proces tijekom kojeg je Republika Hrvatska tražila izuzeće od odredbi Mediteranske uredbe, a koje su onemogućavale korištenje ovih ribolovnih alata na tradicionalan način, izvještava Ministarstvo poljoprivrede.

Planovi upravljanja zajedno s derogacijama odobreni su još ove zime, no tek ih je objavom Provedbenih uredbi moguće stvarno implementirati u nacionalno zakonodavstvo.

Ribolov će se odvijati prema strogim pravilima kojima je bilo potrebno udovoljiti za odobravanje derogacija, isključivo na tradicionalnim lovištima i za ribolov ciljanih vrsta. Na taj način neće doći do povećanja ribolovnog napora ni dodatnog ugrožavanja priobalnih resursa ili staništa, nego će se osigurati nastavak ribolova u onim okvirima i opsegu u kojima je bio i prije ulaska u EU. Iako je proces dobivanja derogacija bio iznimno složen, ovim se ponovno omogućuje rad za više od stotinu plovila koja koriste male plivarice ili mreže potegače, ali i zadržavanje tradicionalnih ribolovnih alata i načina ribolova koji su desetljećima prisutni na Jadranu te njihovo prepoznavanje u zakonskoj legislativi Europske unije.

– Poznavatelji ribarskih prilika znaju koliki je posao odrađen da bi se dobila ova izuzeća i koliko je sloge i suradnje bilo potrebno da se izborimo za svoju tradiciju, baštinu i način života. Ovo je najbolji primjer koliko smo zajedno jaki i koliko nam je stalo do očuvanja naših vrijednosti. Kapa dolje svima koji su godinama radili na ovome, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.