Obilježavanje 90. godišnjice smrti biskupa Marčelića u Preku

Obilježavanje 90. godišnjice smrti biskupa Marčelića u Preku

Devedeseta godišnjica smrti dubrovačkoga biskupa Josipa Marčelića svečano će se obilježiti u subotu, 3. studenoga u Župi Gospe od Ružarija u Preku.

U 11.15 sati misno slavlje u preškoj župnoj crkvi, gdje je i Marčelićev grob, predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a propovijedat će dubrovački biskup Mate Uzinić.

Josip Grgur Marčelić rođen je u Preku 23. ožujka 1847., a umro u Dubrovniku 31. kolovoza 1928. Zaslugom biskupa Marčelića sagrađene su crkve u Smokvici, Račišću, Majkovima, Vitaljini, Gornjem Brgatu, Osojniku, Dubi Pelješkoj i Trpnju. Obnovio je i Dubrovačku katedralu postavljajući veliki oltar s jubilarnim križem, kipove sv. Josipa i sv. Vlahe te deset kipova na krovu katedrale, djelo kamenoresca Marina Radice iz Korčule. Obnovio je i glavni oltar te na zid iza oltara ugradio Tizianov poliptih Marijina Uznesenja, a dao je napraviti i novu propovjedaonicu te kipove sv. Ane i sv. Katarine kao i oltarić s kipom sv. Antuna, također djelo kamenoresca Marina Radice.

Mons. Marčelić, dubrovački biskup od 1894. do 1928. godine, bio je glavna podrška i pomoć bl. Mariji Petković za utemeljenje njezine Družbe Kćeri Milosrđa. Na poticaj biskupa Marcelića, Petković je 1919. godine postavila temelje redovničke zajednice Kćeri Milosrđa, a godinu dana poslije utemeljila je Družbu.