Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Sutomišćica: Na nogometnom igralištu vjetar iščupao trenerske klupe

Teško ozlijeđena djevojka u Kali, nestao i, srećom, pronađen 54-godišnji muškarac na Silbi, iščupane trenerske klupe na nogometnom igralištu u Sutomišćici, oštećene barke, poplavljene rive i plaže, srušena stabla i prometni znakovi, dignuti crijepovi na krovovima…

Epilog je to jučerašnjeg olujnog nevremena na zadarskim otocima, zbog čega su intervenirali Lučka kapetanija i Pomorska policija, a vatrogasci izlazili na teren desetak puta.

Službenici Lučke kapetanije Zadar jučer kasno poslijepodne uspješno su i u vrlo kratkom roku obavili hitan medicinski transport pacijentice iz Kali.

Akcija je poduzeta u koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru čiji službenici su u 18.20 sati zaprimili poziv dežurne liječnice iz Kali o potrebi organiziranja hitnog medicinskog transporta teško ozlijeđene pacijentice, A. B. (18).

Obavijest je proslijeđena u Lučku kapetaniju Zadar, čiji službenici su, unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama na moru, u 18.45 sati isplovili s veza u Gaženici prema Kali, gdje su pristali u 18.58 sati, ukrcali pacijenticu u pratnji liječnice na spasilačku brodicu te isplovili prema Gaženici, kamo su pristali u 19.18 sati.

Pacijenticu su u preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar. Prema riječima dr. Edija Karuca iz Opće bolnice Zadar, pacijentica će danas biti puštena na kućnu njegu, a neslužbeno doznajemo da je pri padu ozlijedila bradu.
Noćas oko jedan sat od Lučke kapetanije Zadar policija je zaprimila dojavu o nestanku 54-godišnjaka na Silbi, koji je jučer tijekom dan otišao obići svoje brodove u uvali Smardeča na Silbi.

U potragu su se uključili pomorska policija, lučka kapetanija i mještani Silbe. Jutros oko 8 sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, članovi posade službenog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar pronašli su neozlijeđenog 54-godišnjaka.

U gotovo svim mjestima more je poplavilo rive, šetnice, prometnice uz more. U Kalima u uvali Batalaža, Lamjani, gdje su srušena i dva bora, na cesti između Kali i Kukljice, u Poljani, u Guduću iščupani tamarici i oštećene brodice, a najveću štetu orkansko jugo napravilo je na nogometnom igralištu u Sutomišćici, gdje su iščupane trenerske klupe, a pomoćni gol vjetar je “premjestio” na drugi kraj igrališta. Štetu će sanirati djelatnici Obala i parkova, komunalne tvrtke Općine Preko.

Prema riječima Damira Korenova i Krešimira Jaklina iz NŠK Sv. Mihovil, zbog štete na igralištu morat će odgoditi subotnju utakmicu seniora s momčadi NK Zadar II.

Inače, najjači udar juga jučer je izmjeren u 19.51 sati na meteorološkoj postaji na Puntamici, a iznosio je  24 m/s.

-Jučer je bio ekstreman dan, barem što se vjetra tiče. Kiše je palo 13 litara po metru četvornom, vjetar je dosezao 48 čvorova, odnosno 80 kilometara na sat, kaže zadarski meteorolog Anđelko Vidović.

Nakon mirnog jutra, jugo će ponovno jačati, a vjetrovit dan očekuje nas i u četvrtak, najavljuje meteorolog Vidović.