Okrugli stol o Nacrtu novog Zakona o otocima na Sveučilištu u Zadru

Okrugli stol o Nacrtu novog Zakona o otocima na Sveučilištu u Zadru

PREKO – U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u srijedu, 20. lipnja, u 18.30 sati, u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Otočnoga sabora održat će se okrugli stol „Nacrt Zakona o otocima”.

Uvodnu riječ održat će predsjednik Otočnog sabora Denis Barić i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Novi zakon, među ostalim, trebao bi definirati novi nacionalni plan razvoja otoka, a kako ističe Denis Barić, u Nacrt Zakona o otocima ušao je i prijedlog o poboljšanju uvjeta prijevoza i indeksacija.

– Za potpore male vrijednosti moći će se javljati i gospodarstvenici koji nisu registrirani na otoku, a imaju predstavništvo na otocima. Moći će prevoziti automobile na svim trajektnim linijama na Jadranu, što znači da će gospodarstvenici koji moraju s jednog otoka na drugi imati povlašteni prijevoz vozila. Ipak, najvažnija je nova indeksacija, prema kojoj će se jedinice lokalne samouprave na otocima, a i same fizičke osobe moći javljati na natječaje za novac iz fondova, što dosad nisu mogli jer pripadaju gradovima na kopnu i imali su indeks razvijenosti kao ti veliki centri, naglašava Barić.

Postojeći Zakon o otocima donesen je 1999. godine i većina njegovih odredbi zastarjela je i danas neprimjenjiva.