Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Potpisani ugovori o naknadama za novorođenu djecu sa 18 obitelji

PREKO – Umjesto vijećničkih pitanja, odluka, sastanaka ili protokolarnih primanja, u vijećnici Općine Preko u srijedu su „glavnu riječ“ vodila djeca.

Točnije –  bebe i njihovi roditelji koji su odlukom o naknadama za novorođenu djecu stekli pravo na općinsku novčanu naknadu.

Potpisivanje ugovora prvi put je javno upriličeno, a načelnik Jure Brižić s pročelnicom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove Draženom Strihić i Upravnog odjela za opće, pravne i ekonomske poslove  Nives Begonja uručio je roditeljima i prigodne darove za djecu.

– U cijeloj prošloj godini dodijelili smo 13 porodiljskih naknada, a za prvih šest mjeseci ove godine potpisat ćemo ugovore za naknade za 18 novorođenih beba. Mislim da možemo govoriti o svojevrsnom baby boomu u našoj općini i to me kao čovjeka, otočanina i načelnika općine itekako raduje. Novac smo već uplatili, a ukupno je iz općinskog proračuna za porodiljne naknade za prvih šest mjeseci izdvojeno 110.000 kuna. Što poželjeti svima? Naravno, da sva djeca budu dobro, da roditelji imaju posao i da svi ostanu na otoku. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da stvorimo uvjete za to. Kao što znate, od jeseni ćemo imati i jaslice, prednost upisa imat će djeca s područja Općine Preko, a cijena će biti ista za svu djecu, i našu i iz drugih općina. Ovim novčanim naknadama želimo barem malo olakšati i pripomoći mladim obiteljima koje su budućnost otoka, kazao je uoči potpisivanja ugovora načelnik Brižić.

Među 18 sklopljenih ugovora osam ih je za prvorođeno dijete s iznosom od 7500 kuna, devet  ugovora potpisano je za drugorođeno dijete s iznosom od 15.000 kuna i jedan ugovor za trećerođeno dijete –  30.000 kuna.

Što općinska novčana pomoć znači roditeljima, pitali smo Tihanu Lončar Mazić, majku dvije djevojčice i jednog dječaka, kojoj će ukupno biti isplaćeno 30.000 kuna.

– Svaka obitelj s malom djecom zna koliko je dobrodošla i novčana i svaka druga pomoć. Ja ću dobivati potporu šest godina, po pet tisuća kuna godišnje i taj će novac većim dijelom biti utrošen za sve dječje potrepštine. Naravno, njime ćemo „krpati“ kućni budžet i za druge stvari jer ću ja biti na porodiljskom dopustu do prosinca 2020. godine i živjet ćemo s jednom plaćom. U svakom slučaju, pomoć je dobrodošla, kad se još k tome dodaju i povećane porodiljske naknade i ostanak kod kuće tri godine s djecom, mislim da je to dobar poticaj za treće dijete, kaže Tihana Lončar Mazić.

Inače, u proračunu za ovu godinu Općina Preko osigurala je za naknade za novorođenčad 150.000 kuna, ali, kako je krenulo, komentirali su jučer mladi roditelji, možda to neće biti dovoljno!!!