Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko partner u projektu “Bila Hrvatska” u Ukrajini

PREKO – Općina Preko bit će partner zadarskoj Udruzi za poticanje hrvatsko-ukrajinsko-poljske suradnje „Bila Hrvatska“, koja 21. i 22. rujna u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine organizira hrvatsko-ukrajinske dane “Bila Hrvatska”.

Bio je to povod i za prvi službeni posjet ukrajinske delegacije Općini Preko, koju je predvodio Vasil Ilkiv, potpredsjednik nadzornog vijeća regionalne državne uprave (županije) i predsjednik sindikata poslodavaca Dobrobut, iz Lavova sa suradnicima.

Prema riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, učinjeni su prvi koraci prema ostvarenju dugoročne gospodarske, kulturne i sportske suradnje prije službenog predstavljanja Preka u Lavovu.

– S ukrajinskom delegacijom razgovarali smo o mnogim projektima, a prva konkretna suradnja dogodit će se već za mjesec dana, kada će u Preko stići šestero sezonskih ugostiteljskih radnika iz Ukrajine. Posjetili smo i Olive Island Marinu te novootvoreno nogometno igralište u Sutomišćici, nakon čega je gospodin Ilkov iskazao interes za dolazak na naš otok lavovske škole sporta, a dugoročno i organiziranje sportskog kampa za djecu i mlade. Uistinu, ima mnogo područja na kojima bismo mogli surađivati na obostrano zadovoljstvo, a jedna od tema bio je i turizam, istaknuo je Brižić te podsjetio kako je projekt “Bila Hrvatska” pokrenut prije četiri godine i otvorio suradnju Hrvatske i Ukrajine na nekoliko razina.

Partneri projekta su gradovi i županije, sveučilišta te druge organizacije, a odim u  sferi kulture i znanosti, Udruga za poticanje hrvatsko-ukrajinsko-poljske suradnje Bila Hrvatska djeluje i promovira našu zemlju na području turizma i gospodarstva.

Projekt se odvija uz podršku predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Veleposlanstva Hrvatske u Ukrajini i Veleposlanstva Ukrajine u našoj zemlji, općina, gradova i županija.
Grad Lavov ima više od 735.000 stanovnika. Leži na rijeci Poltvi, na oko 80 kilometara od poljske granice. Administrativno je središte Lavovske oblasti. Prvi pisani spomen datira iz 1256. godine.
Lavov zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika. Svojom ljepotom, spomenicima i širokom lepezom stilova gradnje ne ističe se samo među ukrajinskim gradovima, nego i među prestižnim gradovima središnje i istočne Europe.
Povijesna jezgra grada, od 1998. unesena je na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. U samom središtu grada nalazi se veliki broj spomenika kulture koji datiraju iz 16. i 17. stoljeća. Mnogi europski povjesničari grad Lavov smatraju muzejom na otvorenom prostoru.