“Ivo je bio pomalo zaboravljen, a sada je ponovno među nama”

“Ivo je bio pomalo zaboravljen, a sada je ponovno među nama”

PREKO – U Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u danas je predstavljena buduća Katolička osnovna škola “Ivo Mašina”, koja sljedeće školske godine počinje s radom u Zadru.

– Osnivanjem Katoličke osnovne škole Zadarska nadbiskupija nastavlja svoj povijesni hod na kateheskom, evangelizacijskom i odgojno-obrazovnom polju dajući svoj ulog i doprinos općem dobru društva, kazao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić te dodao kako su Nadbiskupija i Kaptol svete Stošije preko „katedralnih i kaptolskih škola“ i brojnih redovničkih zajednica zadužili našu povijest odgojem brojnih generacija i izgradnjom institucija koje su i dan danas u službi odgoja i obrazovanja.

Na predstavljanju je bila i gospođa Desa Mašina, sestra preškog velikana, intelektualca i domoljuba Iva Mašine, koja je kazala kako je “Ivo bio pomalo zaboravljen, a sada je ponovno među nama”.
Privremeni ravnatelj škole don Roland Jelić istaknuo je kako su ovih dana obavljeni predupisi i mnogi roditelji su se javili i interesirali, i to ne samo iz Zadra nego iz cijele županije. Nastava će se održavati u prostorijama na Trgu Svete Stošije 2 sve dok se ne sagradi osnovna škola na Novom Bokanjcu.
Ivo Mašina (Preko, 21. srpnja 1927. – kaznionica Stara Gradiška, 20. studenoga 1961.) bio je najblistaviji đak zadarske gimnazije. U Zagrebu je studirao povijest na Filozofskom fakultetu gdje se pokazao vrsnim studentom, najboljim u generaciji. Akademik Jaroslav Šidak vidio kao svojeg nasljednika na Zagrebačkom sveučilištu.
Zbog njegovih domoljubnih ideja jugokomunističke vlasti uhitile su ga 1954. i 1957. godine, kad je trebao pristupiti diplomskom ispitu.  Sudilo mu se kao dijelu Preške grupe. Bio je drugooptuženi u tom političkom procesu. Osuđen je na 11 godina zatvora. Iz istražnog je zatvora uspio je pobjeći. Neko je vrijeme bio u Ogulinu. No, nažalost, ponovno su ga uhitili i kaznu mu povećali na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci.
Kad je umro, imao je samo 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob unutar zatvorskih zidina. Bilo je nekoliko pokušaja ekshumacije od 1968. do 1984. godine. Posmrtni su mu ostatci preneseni u Preko 24. srpnja 1998. godine.
Fotografija Zadarski list