DV Ćok poziva na radionicu “Suhozidi mojih didova”

DV Ćok poziva na radionicu “Suhozidi mojih didova”

TKON – Dječji vrtić Ćok iz Tkona, u suradnji sa Udrugom 4 Grada – Dragodid i potporu Ministarstva kulture 2. i 3. lipnja u Tkonu organizira radionicu “Suhozidi mojih didova”.

Ravnateljica vrtića Ana Kuštera poziva djecu, mlade, stare, majstore, sve koji žele nešto doznati i okušati se u gradnji, ljubitelje starina i suhozida na učenje i druženje kroz praktičnu radionicu obnove suhozida koja će će održati na Glagoljaškoj stazi kod Samostana sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac u 9 sati.

– Očekujemo velik odaziv volontera iz Udruge 4 Grada – Dragodid te s područja Tkona i drugih mjesta otoka Pašmana, ali dobrodošli su svi, i sudionici s drugih otoka i mjesta na kopnu. Cilj ovakvih radionica je upoznavanje mlađih generacija s  vrijednostima suhozida, tehnikom suhozidne gradnje općenito, poviješću i  načinom  njihova nastanka, prevencijom devastiranja i očuvanjem naše ruralne baštine koja može biti i zanimljiv turistički proizvod, kaže ravnateljica Kuštera te podsjeća da se na lanjskoj radionici obnovilo 30 metara suhozida.
Podršku projektu dalo je i Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, odjel u Zadru , ističući kako je “Ministarstvo  kulture prihvatilo modalitet zaštite suhozida kroz zaštitu same tehnike gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Vještina zidanja ‘u suho’ tako je zaštićena na nacionalnoj razini rješenjem o preventivnoj zaštiti čije je trajanje tri godine”.
Više informacija o projektu “Suhozidi mojih didova” na mrežnoj stranici Dječjeg vrtića Ćok.