dav
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Krsti Matuliću Superior Taste Award za aceto od smokava Pašman Libre!

PAŠMAN – Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, drugi put zaredom osvojio je prestižnu nagradu Superior Taste Award!

Za razliku od prošle godine, kada je ljuti umak Pašmanero dobio između 70 i 80 posto bodova u svim segmentima ocjenjivanja i jednu zlatnu zvjezdicu, ovoga puta aceto od smokava Pašman Libre osvojio je između 82,9 i 87,9 posto bodova i dvije zlatne zvjezdice za kvalitetu.

– Najviše bodova dobili smo za okus, komentirao je Krsto, koji sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome otoku diljem svijeta.

Podsjeća da proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu ako je proizvod dobio 70-80 posto bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto bodova.

– Mi smo se „opasno“ približili trećoj zvjezdici i nadam se da ćemo je sljedeći put, ako se prijavimo na natjecanje Međunarodnog instituta za okus i kvalitetu u Bruxellesu (International Taste & Quality Institute) i osvojiti, dodaje Ana, koja je u ovom kreativnom dvojcu zadužena više za kozmetičke proizvode.

Iako, napominju, sve rade zajedno, Krsto se više orijentirao na prehrambene proizvode, pa je tako i aceto Pašman Libre njegovih ruku djelo.

Počeo ga je proizvoditi 2015. godine, puno je istraživao i učio od najboljih svjetskih proizvođača aceta u Italiji, u Modeni i Formigineu.

– Nijedan majstor aceta neće otkriti sve pojedinosti i tajne dobivanja toga popularnog slatkastog octa. Ali ako želiš naučiti, ako želiš slušati i čuti što ti govore, doznat ćeš gotovo 95 posto tajni toga zanata i umijeća, kaže Krsto te napominje da se aceto Pašman Libre radi isključivo od pašmanskih zelenih smokava.

– Smokvin sok zapravo je čisti aceto i zato puno ovisi o tome kako se smokve beru i gdje se kasnije odlažu. Ne smije ih se brati i stavljati u, primjerice, košare nego u kante koje ne propuštaju da se ne izgubi ta dragocjena tekućina. Berba počinje nakon Vele Gospe, a ja sam za taj posao angažirao dvije obitelji u Pašmanu i prezadovoljan sam kako su sve odradili jer je način branja smokava uistinu presudan. Aceto se čuva u bačvama od trešnjina drveta koje na vrhu nemaju čep nego otvor veličine razglednice, objašnjava, ali ne otkriva cijeli postupak jer u čemu bi onda bila draž vrhunskog okusa aceta Pašman Libre, kojemu je 70-ak najvećih svjetskih chefova dalo ocjenu 87,9!!!

Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava, koji pakira u bočice dizajnirane u nagrađivanom Hand dizajn studiju u Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.

Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto Pašman Libre Matulićima su, kažu uglas, još jedna potvrda da rade dobar i kvalitetan posao.
Na svečanu dodjelu priznanja 11. lipnja u Cercle Royal Gaulois u Bruxellesu Krsto će vjerojatno otputovati sam jer je u to vrijeme u njihovom „malom dućanu snova“ u Pašmanu već visoka sezona pa si on i Ana ne mogu priuštiti dugo izbivanje.
A kad se vrati, najavljuje, počet će s pripremama za proizvodnju novog umaka Pašmanero, još ljućeg od prijašnjeg, koji planira „testirati“ na najvećem svjetskom natjecanju ljutih umaka u SAD-u.

– Novi Pašmanero proizvest ćemo od pet vrsta čili papričica, među njima će biti i čokoladni Habanero, a na natjecanje ćemo ga prijaviti jer nas prije svega zanima ocjena za okus, a ne toliko za ljutinu, otkriva Krsto Matulić, jedini mali proizvođač iz Hrvatske koji je ove godine dobio Superior Taste Award.