Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Protekli vikend u Čeprljandi i Ugljanu u znaku čišćenja mjesta i podmorja

ČEPRLJANDA/UGLJAN – Protekli vikend bio je u znaku čišćenja podmorja i priobalja te  uređenja zelenih površina u Čeprljandi i Ugljanu.

Članovi Udruge Idro i mještani Čeprljande dva su dana uređivali svoje mjesto. U petak su, kao i svake godine, članice udruge i mještanke sadile cvijeće i uređivale cvjetne vrtove u središtu mjesta, predio Jazina. Posađeno je oko 100 sadnica koje je donirala Općina Preko te oko 150 sadnica koje je Udruga Idro financirala vlastitim novcem.

U nedjelju su se uređivale plaže, popravljale klupe, kosili putovi prema pojilištu Jama te vidikovcu Mali Kuran. Ukupno je pokošeno oko 15.000 četvornih metara poljskih putova.
Kako su najavili, članovi Udruge Idro nastavit će s radnim akcijama ovaj i sljedeći mjesec. Planiraju postaviti turističku signalizaciju za lokalitete Jama i Kuran te kamp Marijo i Ćinta, čišćenje puta od Malog Kurna prema Velikom Kurnu i stavljanje u funkciju vidikovca Veliki Kuran prema projektu „Ugljan na dlanu“, postaviti kabine za presvlačenje na plaži Riva, sanirati dječje igralište (bojanje, popravak ljuljački i sl.) i druge radove prema potrebama i idejama mještana.
Aktivni su bili i mještani Ugljana, gdje se u organizaciji Turističke zajednice mjesta Ugljan čistilo podmorje u Lučinom Selu. U akciji je sudjelovalo devet ronilaca,  članova Društva za podvodne sportove Zagreb, a prikupljeno je 75 vreća različitog otpada. Roniocima su pomagali mještani, koji su barkama prevozili otpad na obalu, u kontejnere koje je ustupila općinska komunalna trtka Obala i parkovi. Akciji su se pridružili i učenici, koji su čistili plažu Mostir.
Fotografije Udruga Idro i TZ mjesta Ugljan