Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

KUD sv. Mihovil predstavio slavljenički CD “Poljana u pismi”

POLJANA – Proslavu 20. godišnjice bogatoga rada, ponajprije njegovanja kulturne i tradicijske baštine svoga otoka, KUD sv. Mihovil iz Poljane obilježio je izdavanjem CD-a „Poljana u pismi“ sa 16 kompozicija, među kojima je šest skladbi koje autorski potpisuje osnivačica i voditeljica KUD-a Biserka Perić.

Predstavljajući nosač zvuka u prepunoj mutimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru, Višnja Franin, nekadašnja članica i autorica mnogih pjesama koje su na repertoaru KUD-a sv. Mihovil, istaknula je kako je riječ o „glazbi i stihovima koji odišu velikim senzibilitetom autorice Biserke Perić koja progovara o ponosu i junaštvu, o malom čovjeku na otoku kojega su nevolja, progonstvo i neimaština otjerali na sve strane svijeta“.

– Poezija Biserke Perić toliko je istinita kao i sam život! A članice društva predstavljaju Poljanu u najboljem ruhu, oplemenjuju otok, čuvaju tradiciju i običaje svoga kraja, ustvrdila je Višnja Franin.

U jednosatnom programu, koji je vodila Petra Šoša, KUD sv. Mihovil izveo je deset pjesama, među kojima i skladbu „Skrivena u vali školja“ autorice Višnje Franin, kojoj se voditeljica KUD-a Biserka Perić zahvalila jer ih je „naučila prvim notama i dala im smjernice kako i kojim putem trebaju ići!“. A autorske stihove i male šaljive monologe inspirirane svakodnevnim životom svoga maloga mjesta izvele su Nada Cesarić te Tatjana i Mirjana Jadrijev.

O umjetničkoj vrijednosti CD-a „Poljana u pismi“ i glazbenom izričaju KUD-a sv. Mihovil govorila je profesorica glazbe Nikolina Stepan, koja je za sve pjesme napisala notni zapis, a zahvaljujući njezinu trudu i zalaganju, pjesme su zaštićene u Hrvatskom društvu skladatelja i pohranjene u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu.

Naglasila je kako je uobičajeno da se tematika tradicionalnih dalmatinskih pjesama zasniva na ljubavi, a ljepota njihovih tekstova očituje u jednostavnim i prikrivenim porukama koje pozivaju na vjernost i beskompromisan suživot.

– Već ispjevane i poznate pjesme KUD sv. Mihovil izvodi na svoj način, tipičan za otok Ugljan i tradicionalnu vokalnu izvedbu svoga kraja. Ono što je zanimljivo svakako su nove pjesme Biserke Perić („Zemljo moja Hrvatska“, „Utvrda sv. Mihovila“, „Čežnja“, „Dalmatinci“, „U sjaju“ i „Kraljica mornara“), koje imaju širok tematski opus te obuhvaćaju sve segmente života dalmatinskog čovjeka na otoku. Pjesme su ispjevane u dvoglasju i troglasju s karakterističnim tradicionalnim prizvukom ovoga podneblja, dodala je prof. Stepan te ustvrdila kako je glazba odraz samih ljudi i mora živjeti među njima kako bi se očuvala njezina tradicija. A u tome su članovi KUD-a sv. Mihovil dali uistinu velik doprinos.

Dvadesetogodišnji predani rad KUD-a sv. Mihovil snažno podupiru Zadarska županija, Općina Preko i brojne udruge i društva s kojima poljanski KUD njeguje prijateljske odnose.

– Nastupajući diljem Hrvatske, članovi KUD-a pronose živu riječ i bogatu tradicijsku baštinu našega otoka i na tome smo im beskrajno zahvalni. Nadamo se da neće stati na ovom slavljeničkom CD-u, koji je kruna njihova dosadašnjeg rada, nego da će on označiti početak još plodnijeg stvaralaštva, istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić.