Dječji vrtić Otok Pašman od jeseni uvodi cjelodnevni, 10-satni program

Dječji vrtić Otok Pašman od jeseni uvodi cjelodnevni, 10-satni program

DOBROPOLJANA – Od sljedeće pedagoške godine, odnosno 1. rujna 2018., Dječji vrtić Otok Pašman u Dobropoljani, uz redoviti poludnevni (5-satni) program rada uvodi i cjelodnevni (10-satni) program.
Prema riječima ravnateljice vrtića Agate Korenić, o uvođenju novoga programa, koji ponajprije znači podizanje kvalitete usluge za obitelji na području Općine Pašman, razmišljalo se i lani jer je bilo dosta upita zainteresiranih roditelja.
– Da bi se uveo 10-sati program rada, mora se ispoštovati procedura koja podrazumijeva dobivanje suglasnosti i dozvole Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. U trenutku iskazivanja interesa roditelja za novom uslugom prošle godine mi nismo imali potrebnu suglasnost i naprosto nam je bilo potrebno vrijeme da sve zakonski uskladimo. Međutim, roditelji su se već snašli na drugi način tako da novi program nismo ni uvodili. Sada imamo sve, i suglasnost i dozvolu, i potpuno smo spremni za uvođenje cjelodnevnog, 10-satnog programa, objašnjava ravnateljica Korenić.
Napominje kako je i Općina Pašman dala suglasnost za otvaranje još jednog radnog mjesta za odgojitelja, a prostorni uvjeti u samom vrtiću također zadovoljavaju sve uvjete.
– Vrtić je dobro opremljen, imamo dvije prostorije, malu kuhinju, sanitarni čvor, veliko igralište na otvorenom. Svake godine od slovenske slikarske kolonije u Pašmanu dobijemo donaciju i uvijek je potrošimo na didaktičke igračke ili kupnju druge opreme i namještaja, ovisno o tome što nam je najpotrebnije, ističe ravnateljica i dodaje da će cijena poludnevnog programa biti 300 kuna, a cjelodnevnog 600 kuna mjesečno.
Trenutačno je u vrtiću 39 mališana iz svih mjesta u Općini Pašman, a samo u ovoj kalendarskoj godini upisano ih je sedmero. U predškolskoj grupi 17 je djece i oni će se u lipnju oprostiti od vrtića, ali ravnateljica vjeruje da će interes za upis u vrtić biti velik te da će ponovno imati više od 30 polaznika.
Zahtjev za upis podnosi se od 14. svibnja do 4. lipnja upravi vrtića radnim danom od 8 do  12 sati, i to za redoviti poludnevni program  (5-satni), redoviti cjelodnevni program (10-satni) i obvezni predškolski program (dva sata dnevno) za djecu u godini pred polazak u školu koja nisu polaznici redovitih programa.
U redovite programe mogu se upisati djeca koja do 31. kolovoza 2018. navršavaju tri godine života. Djeca koja će tijekom pedagoške godine napuniti potrebne godine života također se sada upisuju, a zatim će biti na listi čekanja do ispunjenja uvjeta kada će krenuti s programom.