Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Delegacija talijanske regije Molise u uzvratnom posjetu Općini Preko

U uzvratni prijateljski posjet Općini Preko stigla je u petak delegacija regije Molise u Italiji, predstavnici folklorne skupine Ru Maccature, koju je na tradicionalnu Plavu noć u Ugljanu pozvala Udruga Điran.

U vijećnici Općine Preko goste iz Italije primio je općinski načelnik Jure Brižić, a delegaciji moliških Hrvata bili su predsjednik folklorne skupine Ru Maccature iz Carpinonea Michele Castrilli i predsjednica Udruge Jedna Musika iz Kruča te predstavnica hrvatske manjine iz Molisea pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH Antonella D’Antuono.

Načelnik Brižić podsjetio je da je prijateljstvo s moliškim Hrvatima počelo prošle godine u listopadu, kada je Udruga Điran gostovala na susretu zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske Molizaiko 7 u gradiću Kruču (Acquaviva Collecroce).

-Nastup folklorne skupine Ru Maccature toliko nas je zadivio da smo ih već tada odlučili pozvati na jubilarnu, 10. Plavu noć u Ugljanu. Vjerujem da prijateljstvo neće stati na ta dva gostovanja, da ćemo se sretati i družiti i u budućnosti, a raduje me i što je TZO Preko dan prije Plave noći organizirala nastup skupine Ru Maccature u Preku, dodao je.

Michele Castrilli, prvi čovjek folklorne skupine Ru Maccature, osnovane 1971. godine, poznate diljem Europe po svojim osebujnim i energičnim nastupima, istaknuo je da im je ovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, ali se nada da neće biti i posljednje. Pozvao je delegaciju Općine Preko na međunarodni festival folklora u Carpinoneu, koji se tradicionalno održava sredinom kolovoza.

Carpinone je općina u pokrajini Iserniji u talijanskoj regiji Molise, a međunarodni festival folklora organizira se od 1992. godine i na njemu sudjeluju grupe iz cijeloga svijeta.